Дослідники з’ясували, що кава, яка постійно надходить в організм в два рази знижує шкідливий вплив алкоголю.
Понад 5 порцій кави у день знижують рівень ферменту, який ушкоджує печінку, що призводить до серцевих недуг, а також розвитку діабету. Фермент GGT, що виділяється під час сильних пиятик, призводить до ряду захворювань.
Вчені протягом 10 років спостерігали за 19 000 людей. Їх опитували щодо споживання кави і алкоголю, а також вимірювали рівень ферменту.
Як з’ясувалося, 280 г етанолу (7 пляшок вина), призводить до збільшення GGT в три рази. Якщо наступного дня випити 5 порцій кави, то ризик захворювань знижується на 50%.
Нагадаємо, за словами головного нарколога МОЗу Анатолія Вієвського, кожного року українці вживають до 12 літрів умовно чистого алкоголю на душу населення, з них більше 7 літрів – міцні алкогольні напої.