Про це пише медичний портал MedicalXpress.
Читайте також: Вживання цукру може викликати рак: висновки науковців
У дослідженні взяли участь понад трьох тисяч людей. Тривав експеримент дев’ять років. Усі учасники заповнювали анкету, у якій вказували дані про харчову поведінку, тобто, яку їжу вони вживають та як часто.
Впродовж цього часу у 6% учасників (185 людей) виявили хронічну хворобу нирок
Експеримент показав, що ті, хто частіше вживав содову і підсолоджені фруктові напої, мали підвищений ризик захворювання. Третина добровольців, яка споживала ці напої більше, ніж інші продукти, мала підвищений ризик розвитку хронічної хвороби нирок – 61%.
Вчені виявили, що на розвиток цієї хвороби впливає і вживання води. Проте такий результат дослідники пояснюють тим, що учасники мали на увазі підсолоджену та ароматизовану воду.
Чим небезпечне вживання солодких напоїв
Більше новин, що стосуються лікування, медицини, харчування, здорового способу життя та багато іншого – читайте у розділі Здоров'я.