Чим шкідливі корисні продукти
Не завжди продукти, які ми вважаємо корисними насправді приносять користь здоров’ю. Продукти з позначками "низький вміст цукру", "низький вміст вуглеводів" чи "натуральний" можуть серйозно нашкодити.
Як пише The Daily Mail, посилаючись на дієтологів, продукти із замінниками цукру (сиропом агави, кокосовим цукром) дуже шкідливі: вони небезпечніші, ніж звичайний цукор. Надлишок цукрозамінника в раціоні загрожує набиранням ваги і цілою низкою проблем, наприклад, виникненням карієсу.
Продукти "без цукру" все одно містять цукор. Наприклад, 100 г білого цукру містять 406 кал, а у сиропі агави — 310 кал.
Різні поживні та вітамінні напої можуть містити до семи чайних ложок цукру на 500 мл (112 кал). Тому краще пити звичайну воду без добавок. Якщо ж хочеться урізноманітнити смакові відчуття, можна додати у воду фруктів.
Корисними вважаються чіпси з буряка чи моркви. Але тут у будь-якому випадку додається сіль, а це підвищує тиск. Рівень солі в овочевих чіпсах такий самий, як і в звичайних. Наприклад, у 28-грамовому пакеті овочевих чіпсів близько 130 кал, 7 г жиру і 260 мг солі. У звичайних чіпсах — 150 кал, 9 г жиру і 180 мг солі.
Енергетичні батончики з горіхів і фруктів теж не настільки корисні як здається! Мюслі-батончики на одну третину складаються з цукру (12,4 г цукру і 113 кал в середньому).
Це ж стосується знежирених йогуртів і йогуртів з ароматом, в їхньому складі багато цукру. В ідеалі в йогурті не має переважати більше 15 г цукру і 2 г жиру на 100 г. А в йогурті з низьким вмістом жиру близько 19 г цукру і 1,1 г жиру.
Читайте також: 5 правил, щоб дожити до 100 років