Робота вчених з Чиказького університету, опублікована у журналі Cell Reports Medicine, відкриває несподівані перспективи: виявилося, що зеаксантин здатний підсилювати ефективність протипухлинної імунотерапії, пише 24 Канал.
Також на тему Вегетаріанці чи мʼясоїди – хто має вищий ризик раку
Ми були вражені відкриттям, що зеаксантин, окрім підтримки здоров’я очей, може також стимулювати імунну відповідь проти пухлин,
– розповів провідний автор дослідження Цзін Чен.
Рослинна речовина проти раку
Команда дослідників проаналізувала безліч поживних речовин і виокремила зеаксантин як одне з найперспективніших сполук, що підвищують активність CD8+ Т-клітин – головних бійців імунітету, які відповідають за знищення ракових клітин.
Подальші експерименти показали: під впливом зеаксантина рецептори Т-клітин (TCR) стають більш чутливими, що запускає потужні внутрішньоклітинні сигнали та підвищує цитотоксичну активність, тобто здатність клітин знищувати пухлини і виробляти протиракові молекули.
Досліди на лабораторних мишах підтвердили, що вживання зеаксантина сповільнює ріст пухлин. Ба більше, коли під дією цієї речовини людські Т-клітини, пристосовані розпізнавати специфічні онкоантигени, активно знищували такі типи раку, як меланома, множинна мієлома та гліобластома.
Тваринна речовина проти раку
Цікаво, що у лабораторії Чена виявили: транс-ваценова кислота, яка міститься у молочних продуктах і м’ясі, також активізує Т-клітини, але зовсім іншим біохімічним шляхом. Це відкриття підкреслює: раціон, багатий як рослинними, так і тваринними поживними речовинами, може відігравати важливу роль у підтримці імунітету.
Автори дослідження підкреслюють – наразі мова йде лише про попередні результати, тож зарано говорити про зеаксантин чи транс-ваценову кислоту як про самостійні терапевтичні засоби від онкологічних захворювань. Для підтвердження їх користі у клінічній практиці необхідні масштабні випробування.
Де міститься найбільше зеаксантину
Зеаксантин міститься у багатьох продуктах: це персики, жовте манго, абрикоси, мандарини, нектарини, диня, ківі, хурма, авокадо, а також шпинат, капуста, броколі, зелений горошок, квасоля, морква, гарбуз, солодкий перець і жовток яйця.


