Вчені з’ясували, чому людей тягне на солодке та алкоголь
Група американських дослідників виявили у печінці гормон, який впливає на апетит.
Так, вчені з університету Техас в Далласі з'ясували, що гормон FGF21, який синтезується в печінці, відповідає за тягу до солодощів і спиртного, пише EurekAlert. Результати цього дослідження опубліковані в журналу Cell Metabolism.
Під час експериментів над мишами науковці з'ясували, що цей гормон виділяється у відповідь на вживання цукру та робить вплив на гіпоталамус, тим самим регулюючи рівень апетиту.
Також вчені змоделювали гризунам дві різні ситуації: у першому випадку у мишей відбувався дефіцит гормону, а в другому — надлишок.
Як з'ясувалося, дефіцит FDF21 змушував гризунів просто накидатися на солодке.
Аналогічні експерименти провели і з приматами, при цьому результати виявилися ідентичними, однак, вчені також відзначили підвищену тягу до алкоголю.
Таким чином, за словами одного зі співавторів дослідження Стівена Клівера, гормон FGF21 відповідає за людську тягу до солодкого і алкоголю, впливаючи на поведінку і ЦНС.
Вчені планують застосувати отримані результати досліджень для лікування алкоголізму, діабету та ожиріння у безнадійних пацієнтів.
Читайте також: Як врятуватися від похмілля: покрокова інструкція