Вчені знайшли овоч, який захистить від радіації
Від радіації захистити можуть звичайні помідори, а саме антиоксидант лікопін, який робить їх червоними. Такий висновок зробили вчені з Манчестерського університету спільно з німецькими колегами.
Науковці з’ясували, що ліпокін оберігає мембрани клітин від шкідливої дії випромінювання, при цьому радіозахисний ефект залежить від концентрації кисню в навколишньому повітрі. При нульовому вмісті кисню каротиноїд зменшував пошкодження мембран приблизно в 50 разів, а при 100% вмісті захисного ефекту практично не було, повідомляє N+1.
За словами Рут Едж, яка приймала участь в дослідженні, цей ефект лікопіну можна використовувати для профілактики променевої хвороби при аваріях на атомних станціях, а також підвищити ефективність радіотерапії.
Хорошим джерелом лікопіну є помідори, приготовані з олією, яка збільшує всмоктування каротиноїдів у шлунково-кишковому тракті.
Через антиоксидантні властивості лікопін досліджували як можливий препарат для профілактики серцево-судинних і онкологічних захворювань, проте його ефект виявився незначним.
Читайте також: В Україні запрацювала ядерна установка світового значення
Нагадаємо, 26 квітня 1986 року на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції стався вибух. В атмосферу потрапили 190 тонн радіоактивних речовин. З півмільйона ліквідаторів загинуло приблизно десята частина, інвалідами стали ще 165 000 людей.