Вчені виявили нову небезпеку вживання солі

1 листопада 2018, 12:42
Читать новость на русском

Вживання великої кількості солі може призвести до розвитку розсіяного склерозу.

Навесні 2018 року науковці Імперського коледжу Лондона у Великобританії та Північно-Західного університету в США виявили, що вживання великої кількості солі може бути небезпечно для людей з підвищеним тиском незалежно від того, чи ведуть вони здоровий спосіб життя.

Читайте також: Що станеться, якщо відмовитись від солі

Та вчені з Єльського університету заявили про те, що вживання великої кількості солі є одним з факторів розвитку розсіяного склерозу, повідомляє MedicalXpress.

У новому дослідженні вони спробували зрозуміти, яким чином сіль пов'язана з розвитком цього аутоімунного захворювання.

З'ясувалось, що при підвищеній концентрації солі в організмі в клітинах відбувається активація сигнального шляху Wnt, одним з компонентів якого є білок β-катенин.

Це призводить до порушення роботи регуляторних Т-клітин, які виробляють цитокіни інтерферон-гамма та інтерлейкін-10. Дисбаланс у цих цитокинах призводить до запальних процесів, що вражає центральну нервову систему.

Вживання великої кількості солі може призвести до розвитку розсіяного склерозу

Розсійяний склероз - що це?
Це хронічне запальне захворювання центральної нервової системи, при якому власні імунні клітини організму хворого атакують мієлін ("ізолююча оболонка", яка оточує нервові волокна). Мієлінова оболонка відіграє вирішальну роль в роботі центральної нервової системи.

Нагадаємо, за даними Інституту медицини, людині потрібно близько 15 грамів солі в день, а зі слів канадських вчених норма споживання солі повинна не перевищувати 4,7 грама в день.

Більше новин, що стосуються лікування різноманітних захворювань, медицини в Україні, здорового способу життя та харчування, вагітності та пологів, відкриттів у сфері медицини та багато іншого – читайте у розділі Здоров'я.