Цим дослідженням займалися голландські вчені з Маастрихтського університету впродовж 10 років, у ньому взяли участь 120 тисяч людей віком від 55 до 69 років, пише ВВС Україна.
Раніше дослідження довели зв'язок між вживанням горіхів і серцево-судинними захворюваннями. Однак вперше науковці встановили зв'язок між вживанням певних видів горіхів та певними захворюваннями.
Дослідники з Маастрихта довели зниження ризику ранньої смерті на 23% серед людей,які їли щонайменше 10 г лісових горіхів або арахісу на день.
Йдеться лише про горіхи — арахісове масло видалили з переліку корисних продуктів через вміст солі і гідрогенізованих жирів.
Чим корисні горіхи?
Мононенасичені і поліненасичені жирні кислоти
Різноманітні вітаміни
Клітковина
Антиоксиданти
Інші біологічно активні сполуки
Результати довгих досліджень показують, що передчасний ризик смерті від раку, діабету, респіраторних захворювань і дегенеративних захворювань нервової системи нижчий серед тих, хто вживав горіхи.
Горіхи знижують ризик смерті
На 45% — від дегенеративних захворювань нервової системи
На 39% — від респіраторних захворювань
На 30% — від діабету
Результати досліджень опублікували у "Міжнародному журналі епідеміології".