Укр Рус
21 червня, 14:24
1

Сканування мозку показало, чому від коронавірусу зникає нюх і смак

Джерело:

MedRxiv

Науковці з Оксфордського університету встановили, що у людей, які перенесли коронавірус, зменшилася кількість сірої речовини в ділянках мозку, що відповідають за розпізнавання запахів і смаків.

Пацієнтам проводили сканування головного мозку

Дослідження базується на інформації взятій із бази проєкту UK Biobank, у якому люди добровільно надають свої особисті медичні дані.

До теми Як пандемія змінила світ – 5 речей, які залишаться з нами назавжди

Відтак, експерти проаналізували дані 782 пацієнтів, які пройшли сканування мозку до пандемії. 394 людей з цієї кількості перехворіли на COVID-19.

Виявилось, що більшість з них мала легкі чи помірні симптоми і лише 15 потребували госпіталізації.

Після одужання пацієнт ще раз пройшли сканування головного мозку.

Результати експерименту

Коли науковці порівняли дані до і після хвороби, то виявили, що навіть у тих людей, які перенесли хворобу в легкій формі, помітно зменшилася кількість сірої речовини:

  • у лівій парагіппокампальній звивині;
  • лівій орбітофронтальній корі;
  • та лівій острівцевій корі.

Саме ці ділянки відповідають за розпізнавання смаків і запахів.

Також вони частково пов'язані із функціями мозку, відповідальними за пам'ять та згадування емоційних реакцій.

Водночас вчені припускають, що зменшення цих ділянок може в довготривалій перспективі збільшити ризик виникнення деменції.

Важливо! Цей матеріал має винятково інформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Якщо Вас турбують проблеми зі здоровʼям, обов’язково зверніться до лікаря.