Крупним планом: Чи безпечна риба з українських водойм?

19 серпня 2013, 22:50
Читать новость на русском

Рибний ринок України стає зоною ризику. Експерти переконують: те, що продають на вітчизняних прилавках, часто вживати в їжу не можна. Небезпечна як свіжа риба із водойм України, так і заморська.

Медична карта української риби кишить недугами. Деякі хвороби хоч і виглядають огидно, але людині не страшні. А от паразитами, з'ївши таку страву, заразитися дуже просто. Ситуація настільки загострена, що фахівці радять узагалі не вживати рибу з річок України.

Внутрішні водойми перетворюються на екологічний смітник. Найгірша ситуація на Західному Бузі, Дністрі, Сулі, Київському та Каховському водосховищах. До слова, саме в рибі, виловленій у Каховському водосховищі, знайшли дивного черв'яка. Зараз науковці з'ясовують, що це за паразит і як він впливає на організм людини.

Улітку свіжу рибу на ринках знайти складно. А от мороженої - донесхочу. Щоправда, цей асортимент, здебільшого з-за кордону. Щороку в Україні продають близько семисот тисяч тонн риби, з них лише сто тисяч тонн, виловлюють на території нашої держави.

У цьому випадку залишається сподіватися на чесність заморських продавців та посередників, котрі привозять товар в Україну. Однак, часто совісті не мають ні одні, ні інші.

Імпорт взагалі не буває якісний

"І цей імпорт взагалі не буває якісний, чому, навіть, якщо ми говоримо про те, такі інвазійні захворювання риб, як гельмінти, анізакіди, які гинуть при температурі мінус тридцять градусів на протязі десяти хвилин, але все одно країни Євроспільноти не пускають цю продукцію на свій ринок. І вся ця риба потрапляє на український, на російський в тому числі ринок по занижених дуже цінах", - розповідає віце-президент Українського союзу промисловців та підприємців Василь Коротецький.

І без того кепську ситуацію може ще більше загострити продавець на ринку чи в магазині. Тривалий час зберігатися може не кожна риба

Захистити себе від рибних небезпек може лише прискіпливий споживач, котрий не лінується попросити дозвільні документи. Продавець повинен мати їх при собі та за першого ж прохання показати покупцеві.

Але навіть наявність документів не завжди гарантує якість. Перевіривши наявність дозволу на продаж, слід ще пересвідчитися, чи документ справжній.

Якщо вирішили купити рибу не живу, а охолоджену, вибирайте ту, що не розібрана. Не тіште себе надією, що продавець вирішив вам допомогти і сам підготував продукт до споживання. Риба гниє з голови. Можливо, від вас хотіли приховати, що товар "з душком".

Доки тривають дискусії щодо якості риби, на водоймах України рибалок не меншає. У них свій погляд на рибну безпеку. Кажуть: недуг не бояться, покладаються на власний досвід.