Як часто вам надокучає головний біль? Нещодавнє дослідження підтвердило, якщо вживати менше солі, кількість нападів зменшиться втричі. Такий ефект відчули 400 добровольців, що знизили денне споживання солі до трьох грам, а це пів чайної ложки.
Пояснення просте: сіль підвищує кров’яний тиск, і цим викликає головний біль. Сіль завдає більше шкоди, ніж здавалось би. Першими страждають нирки. Надлишок солі загальмовує звичні процеси фільтрування крові. Як наслідок — в організмі назбирується зайва рідина, а від цього кров’яний тиск повзе догори.
Сама ж гіпертензія небезпечна тим, що артерії вимушені сильніше скорочуватись. Відповідно, вони стають товстішими, внутрішній діаметр зменшується. А це пряма дорога до інфарктів та інсультів.
Гарвардська школа здоров'я представила дані, що в 2010 році через серцево-судинні захворювання спровоковані сіллю померли 1 мільйон 650 тисяч людей . Такі дані науковці вивели, опрацювавши більше сотні різноманітних досліджень .
Терапевти наполягають правильного споживати сіль треба вчити змалку, коли смаки починають формуватись. Нехай ваш малюк звикає до їжі з невеликою кількістю солі, тоді йому легше буде звикнути до корисних харчів у дорослому віці.
У Штатах, до прикладу, в середньому споживають 9 грам солі на день, при тому, що максимально рекомендована кількість 6 грам. Якщо вам більше 50-ти років або ж є проблеми з кров’яним тиском та серцем, то критична межа опускається до 4 грам. При цьому мова йде не лише про ті випадки, коли ви досолюєте. Більшість солі вже приправили до вас. Найбільш соленими є ковбаса, кетчуп, майонез та навіть хліб.