Не для смаження: назвали найшкідливіші олії
Джерело:
realbuzz.comРізноманіть олій дозволяє обрати ту, яка вам смакує найбільше і на вартість якої є посильною для вашого гаманця. Однак, виявляється, не вся вона корисна для здоров'я. Деяку краще таки не купувати і вилучити зі свого раціону.
Для смаження більшість українців використовують саме соняшникову олію. Однак виявляється, її не рекомендовано нагрівати до надто високих температур. Як і багато інших олій.
Увага Що шкідливіше: лягти спати голодним, чи пізній перекус
Важливо! А найгіршим варіантом для термічного оброблення фахівці вважають гарбузову, кукурудзяну, мигдалеву, арахісову, гірчичну, конопляну, кунжутну, лляну, рапсову олію та олію волоського горіха й виноградних кісточок. Їх нагрівати не можна в жодному разі.Коли ці олії нагріваються, відбувається виділення речовин, які підвищують ризик розвитку небезпечних захворювань. Також вони можуть стати причиною фізичних і когнітивних змін в організмі.
Коли обираєте олію, варто звертати увагу на такі нюанси: чим більше вона містить насичених жирів, тим є кращою для здоров'я. Водночас полінасичених жирів повинно бути не менше 15%. Така олія має досить високу точку димлення — від 160 градусів і вище.
Узагалі, смаження не найкорисншіий спосіб приготування їжі, не погіршуйте ситуацію неправильно підібраною олією / Фото Unsplash
Яку олію обирати без страху за здоров'я
Оптимальними видами олії вважають кокосову, оливкову та авокадову. Топлене вершкове масло і тваринні жири також є чудовими варіантами, які позитивно впливатимуть на здоров'я.
- Оливкова олія відрізняється високою термостійкістю. В ній речовини не окислюються, тому набагато краще зберігають свої корисні властивості під час нагрівання.
- Олія з авокадо також відрізняється високим рівнем горіння. Також у ній багато полінасичених кислот.
- Кокосова олія складається з великої кількості насичених кислот. Зокрема, в ній можна знайти лауринову кислоту, тому вона добре засвоюється організмом.
Тваринні жири містять багато насичених кислот. Особливо корисними вважаються жири з яловичини та качки. Також можна додати до раціону сало свинини.