Укр Рус
25 червня, 20:40
2

Не для смаження: назвали найшкідливіші олії

Основні тези
  • Багато олій не рекомендовано нагрівати до високих температур, включаючи гарбузову, кукурудзяну, мигдалеву, арахісову, гірчичну тощо.
  • Оптимальними видами олії для здоров'я є кокосова, оливкова, авокадова, топлене вершкове масло та тваринні жири, зокрема жири з яловичини і качки.
  • Оливкова олія є термостійкою, авокадова має багато полінасичених кислот, кокосова містить лауринову кислоту, топлене вершкове масло має високу точку димлення, а тваринні жири сприяють нормалізації обміну речовин.
Не для смаження: названо найшкідливіші олії - Здоровʼя 24 Не для смаження: названо найшкідливіші олії - Здоровʼя 24

Джерело:

realbuzz.com

Різноманіть олій дозволяє обрати ту, яка вам смакує найбільше і на вартість якої є посильною для вашого гаманця. Однак, виявляється, не вся вона корисна для здоров'я. Деяку краще таки не купувати і вилучити зі свого раціону.

Для смаження більшість українців використовують саме соняшникову олію. Однак виявляється, її не рекомендовано нагрівати до надто високих температур. Як і багато інших олій. 

Увага Що шкідливіше: лягти спати голодним, чи пізній перекус

Важливо! А найгіршим варіантом для термічного оброблення фахівці вважають гарбузову, кукурудзяну, мигдалеву, арахісову, гірчичну, конопляну, кунжутну, лляну, рапсову олію та олію волоського горіха й виноградних кісточок. Їх нагрівати не можна в жодному разі.

Коли ці олії нагріваються, відбувається виділення речовин, які підвищують ризик розвитку небезпечних захворювань. Також вони можуть стати причиною фізичних і когнітивних змін в організмі.

Коли обираєте олію, варто звертати увагу на такі нюанси: чим більше вона містить насичених жирів, тим є кращою для здоров'я. Водночас полінасичених жирів повинно бути не менше 15%. Така олія має досить високу точку димлення — від 160 градусів і вище.

Узагалі, смаження не найкорисншіий спосіб приготування їжі, не погіршуйте ситуацію неправильно підібраною олією / Фото Unsplash

Яку олію обирати без страху за здоров'я

Оптимальними видами олії вважають кокосову, оливкову та авокадову. Топлене вершкове масло і тваринні жири також є чудовими варіантами, які позитивно впливатимуть на здоров'я.

  • Оливкова олія відрізняється високою термостійкістю. В ній речовини не окислюються, тому набагато краще зберігають свої корисні властивості під час нагрівання.
  • Олія з авокадо також відрізняється високим рівнем горіння. Також у ній багато полінасичених кислот.
  • Кокосова олія складається з великої кількості насичених кислот. Зокрема, в ній можна знайти лауринову кислоту, тому вона добре засвоюється організмом.
Зверніть увагу й на топлене вершкове масло, воно чудово підходить для обсмажування та запікання в духовці. В нього висока точка димлення — 250 градусів. А ще воно сприяє нормалізації обміну речовин.

Тваринні жири містять багато насичених кислот. Особливо корисними вважаються жири з яловичини та качки. Також можна додати до раціону сало свинини.

Важливо! Цей матеріал має винятково інформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Якщо Вас турбують проблеми зі здоровʼям, обов’язково зверніться до лікаря.