Чи можна їсти їжу з пліснявою
- Цвіль та пліснява – це скупчення мікроскопічних грибів, які можуть осідати на продуктах і розростатися там.
- Деякі види плісняви виробляють мікотоксини, які можуть викликати серйозні проблеми зі здоров'ям, такі як проблеми з диханням, запаморочення та нудота.
- Сири з пліснявою, такі як горгонзола та брі, безпечні для вживання, оскільки для їхнього виготовлення використовують спеціальні види цвілі роду Пеніцилл.
- Продукти з високою вологістю, такі як м'які овочі та фрукти, м'ясо, йогурт, джеми та хліб, потрібно викидати при появі плісняви.
- Тверді продукти, такі як тверді сири, в'ялені м'ясні продукти та тверді овочі, можна вживати, відрізавши приблизно два сантиметри навколо плісняви.
Джерело:
Cleveland ClinicЦвіль і пліснява – це скупчення мікроскопічних грибів. Їхні спори передаються повітрям, іноді вони осідають на продуктах і розростаються там. Не вся пліснява є небезпечною для людей.
Небезпека плісняви
Деякі види плісняви виробляють токсичні речовини, які називаються мікотоксинами. Якщо з'їсти продукти з ними, то можуть початися проблеми з диханням, запаморочення та нудота.
Також на тему Ви ніколи не здогадувались: чому корисно їсти цю популярну спецію
За таких симптомів потрібно викликати швидку. Хоч таке буває і не через всі види цвілі, але на вигляд їх важко розрізнити, тому краще перестрахуватися.
Сири з пліснявою або блакитні сири, такі як горгонзолу та брі, можна їсти, тому що для їхнього виготовлення використовують спеціальні види цвілі роду Пеніцилл, які не є небезпечними для людини.
Нехай іноді й хочеться просто відрізати цвілий шматок від хліба чи помідора, робити так не можна. У продуктах з високою вологістю пліснява швидко поширюється та заражає їх повністю, навіть якщо не видно.
Які продукти не можна їсти з пліснявою
Ось список продуктів, які потрібно викидати, як тільки на них з'явилася пліснява:
- м'які овочі та фрукти, такі як огірки, помідори та персики;
- м'ясо;
- йогурт і сметана;
- джеми та желе;
- крупи;
- м'які сири;
- хліб і випічка;
- бобові та горіхи.
Коли пліснява безпечна
Не всі продукти з пліснявою потрібно викидати – у твердої їжі достатньо відрізати близько двох сантиметрів навколо плісняви. Це такі продукти, як:
- тверді сири;
- тверді в'ялені та копчені м'ясні продукти, наприклад салямі;
- сири з пліснявою, якщо на них з'явилася пліснява іншого виду, – горгонзола, брі або камамбер;
- тверді овочі та фрукти – капуста, болгарський перець, морква, яблука.
Важливо! Цей матеріал має винятково інформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Якщо Вас турбують проблеми зі здоровʼям, обов’язково зверніться до лікаря.