Укр Рус
19 вересня, 19:35
2

Чи можна їсти їжу з пліснявою

Основні тези
  • Цвіль та пліснява – це скупчення мікроскопічних грибів, які можуть осідати на продуктах і розростатися там.
  • Деякі види плісняви виробляють мікотоксини, які можуть викликати серйозні проблеми зі здоров'ям, такі як проблеми з диханням, запаморочення та нудота.
  • Сири з пліснявою, такі як горгонзола та брі, безпечні для вживання, оскільки для їхнього виготовлення використовують спеціальні види цвілі роду Пеніцилл.
  • Продукти з високою вологістю, такі як м'які овочі та фрукти, м'ясо, йогурт, джеми та хліб, потрібно викидати при появі плісняви.
  • Тверді продукти, такі як тверді сири, в'ялені м'ясні продукти та тверді овочі, можна вживати, відрізавши приблизно два сантиметри навколо плісняви.

Джерело:

Cleveland Clinic

Цвіль і пліснява – це скупчення мікроскопічних грибів. Їхні спори передаються повітрям, іноді вони осідають на продуктах і розростаються там. Не вся пліснява є небезпечною для людей.

Небезпека плісняви 

Деякі види плісняви ​​виробляють токсичні речовини, які називаються мікотоксинами. Якщо з'їсти продукти з ними, то можуть початися проблеми з диханням, запаморочення та нудота. 

Також на тему Ви ніколи не здогадувались: чому корисно їсти цю популярну спецію

За таких симптомів потрібно викликати швидку. Хоч таке буває і не через всі види цвілі, але на вигляд їх важко розрізнити, тому краще перестрахуватися.

Сири з пліснявою або блакитні сири, такі як горгонзолу та брі, можна їсти, тому що для їхнього виготовлення використовують спеціальні види цвілі роду Пеніцилл, які не є небезпечними для людини.

Нехай іноді й хочеться просто відрізати цвілий шматок від хліба чи помідора, робити так не можна. У продуктах з високою вологістю пліснява швидко поширюється та заражає їх повністю, навіть якщо не видно.

Які продукти не можна їсти з пліснявою

Ось список продуктів, які потрібно викидати, як тільки на них з'явилася пліснява:

  • м'які овочі та фрукти, такі як огірки, помідори та персики;
  • м'ясо;
  • йогурт і сметана;
  • джеми та желе;
  • крупи;
  • м'які сири;
  • хліб і випічка;
  • бобові та горіхи.

Коли пліснява безпечна 

Не всі продукти з пліснявою потрібно викидати – у твердої їжі достатньо відрізати близько двох сантиметрів навколо плісняви. Це такі продукти, як:

  • тверді сири;
  • тверді в'ялені та копчені м'ясні продукти, наприклад салямі;
  • сири з пліснявою, якщо на них з'явилася пліснява іншого виду, – горгонзола, брі або камамбер;
  • тверді овочі та фрукти – капуста, болгарський перець, морква, яблука.

Важливо! Цей матеріал має винятково інформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Якщо Вас турбують проблеми зі здоровʼям, обов’язково зверніться до лікаря.