Укр Рус
23 травня, 11:50
2

Рибʼячий жир може підвищити ризик небезпечних хвороб

Основні тези
  • Застосування добавок з риб'ячим жиром рекомендується через вміст омега-3 жирних кислот, але нове дослідження виявило можливі шкідливі наслідки.
  • Дослідження на 415 тисяч учасників показало, що вживання риб'ячого жиру може збільшити ризик інсульту та серцевих захворювань у здорових людей.
  • Для людей з серцевими захворюваннями вживання риб'ячого жиру зменшувало ризик фібриляції передсердь та серцевої недостатності.
  • Риб'ячий жир, який доступний без рецепта, може містити важкі метали, що можуть бути шкідливими для здоров'я.
  • Дослідники закликають до подальших досліджень для розуміння впливу риб'ячого жиру на серцево-судинну систему та безпеку його вживання.
Рибʼячий жир Рибʼячий жир

Джерело:

BMJ Medicine

Застосування добавок, що містять риб'ячий жир, широко рекомендується через високий вміст омега-3 жирних кислот, які корисні для серцево-судинної. Але нове дослідження показало, що вони можуть бути шкідливими.

Нове дослідження рибʼячого жиру

Виявилось, що у людей зі здоровою серцево-судинною системою вживання цих добавок може насправді збільшити ймовірність інсульту та інших серцевих захворювань.

Також на тему  Депресія та захворювання серцево-судинної системи пов'язані: що революційного виявили вчені

Аналіз даних про здоров'я більш ніж 415 тисяч учасників, у віці від 40 до 69 років, проведений в рамках великого дослідження у Великобританії, показав, що приблизно третина з них регулярно приймали риб'ячий жир.

Шкідливий та корисний рибʼячий жир

Результати показали, що для здорових учасників вживання добавок з риб'ячим жиром створювало 13% зростання ймовірності появи фібриляції передсердь та 5% збільшення ризику інсульту. За словами вчених, риб'ячий жир, що відпускається в аптеках і магазинах без рецепта, часто недостатньо очищений, у тому числі від важких металів, таких як ртуть, що містяться в рибі.

Проте дослідження також виявило, що для людей з уже наявними серцевими захворюваннями регулярне приймання риб'ячого жиру знижував ризик фібриляції передсердь на 15% і ризик серцевої недостатності на 9%.

Дослідники підкреслюють необхідність додаткових досліджень для виявлення точних механізмів впливу риб'ячого жиру на серцево-судинну систему та для розуміння, як зміни в дозуванні та чистоті можуть вплинути на його ефективність та безпеку.

Важливо! Цей матеріал має винятково інформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Якщо Вас турбують проблеми зі здоровʼям, обов’язково зверніться до лікаря.