Знайшли нові корисні властивості кави та чаю
Китайські дослідники виявили, що всього 4 – 6 чашок чаю та кави на день можуть значно знизити ймовірність розвитку серйозних неврологічних захворювань у людей похилого віку.
Раніше дослідження вже показували, що регулярне вживання чаю та кави пов'язане зі зниженням ризиків розвитку діабету 2 типу та різних серцево-судинних захворювань, таких як гіпертонія та ішемія, пише 24 Канал з посиланням на PLOS.
Також на тему Популярний напій зменшує ризик алкоголізму
Нове дослідження кави та чаю
Тепер, щоб оцінити вплив чаю та кави на ризик неврологічних порушень, китайські вчені проаналізували дані з UK Biobank, великої біомедичної бази даних у Великобританії.
У дослідженні взяли участь понад 365 тисяч осіб віком від 50 до 74 років, при цьому враховувалися обсяги споживання чаю та кави, частота випадків деменції та інсульту, а також стать, вік, спосіб життя та наявність супутніх захворювань.
Чому ці напої корисні
Дослідження показало дивовижні результати, у тих, хто вживає 2 – 3 чашки кави та стільки ж чаю, ризик інсульту зменшився на 32%, а ймовірність деменції — на 28% у порівнянні з тими, хто не пʼє ці напої.
Вчені припускають, що чай і кава мають на організм однаковий вплив. Ці напої багаті на антиоксиданти та поліфеноли, які допомагають підтримувати нормальний рівень кров'яного тиску, захищають судини від пошкоджень і покращують кровообіг у мозку.
Проте самі дослідники вказують на певні обмеження цього дослідження. У базі даних містяться відомості лише про кількість випитої кави та чаю на момент збору даних, і незрозуміло, як ці показники могли змінюватися з часом.