Всього одна ложка цього продукту знижує ризик деменції

28 липня 2023, 16:30
Читать новость на русском

Джерело:

Medical news today

Регулярне вживання оливкової олії знижує ризики розвитку деменції на 8 – 14%, а ймовірність померти від захворювання нижче на 28%.

Про це свідчать результати нового дослідження Гарвардського університету. Вчені аналізували медичні записи з 1990 по 2018 рік для 60 582 жінок і 31 801 чоловіка, в анамнезі яких не було серцево-судинних захворювань та раку. За їхнім здоров'ям стежили упродовж 28 років.

Дивіться також Кава захищає від хвороби Альцгеймера: нове дослідження показало, яким чином

Яким чином олія впливала на ризики розвитку деменції 

За словами вчених, заміна всього однієї чайної ложки маргарину або майонезу оливковою олією була пов'язана зі зменшенням ризику смерті від деменції на 8  – 14%.

Також, учасники, які включали пів столової ложки оливкової олії у свій щоденний раціон, на 28% рідше помирали від деменції.

Автори дослідження вважають його результати важливими хоча б тому, що вікові захворювання мозку надзвичайно поширені.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), у світі зафіксовано понад 55 мільйонів людей, які страждають на деменцію.

За оцінками, щорічно реєструється близько 10 мільйонів нових випадків, і деменція також є 7 за значущістю причиною смерті серед літніх людей. Відтак, нові дані вчених важливі і можуть допомогти людству напрацювати ефективні методи профілактики цього захворювання.