Вчені назвали макарони, які корисні для серця
Макаронні вироби не мають статусу дієтичного та корисного продукту. Лікарі рекомендують обмежувати споживання пасти при збалансованому харчуванні, адже цей вуглеводний продукт досить калорійний.
Проте вчені з Пізи провели дослідження і визначили, що окремий вид пасти сприятливо впливає на роботу серцево-судинної системи. Згідно з дослідженням, макаронні вироби із суміші цільнозерновий ячмінного борошна і борошна з твердих сортів пшениці запобігають розвитку серцево-судинних захворювань і серцевих нападів. А все через вміст бета-глюканів, яким багатий ячмінь.
Читайте також: 5 симптомів, які свідчать про нестачу білку у вашому організмі
Бета-глюкан – це з'єднання, яке допомагає організму формувати нові кровоносні судини. Саме ці судинні новоутворення використовуються організмом як "природних обхідних шляхів" в разі серцевого нападу.
Сприятлива дія ячмінної пасти на роботу серця було протестовано на мишах. Ті тварини, які споживали ячмінну пасту до штучно викликаної зупинки серця, отримали менше серцевих пошкоджень і мали вищі показники виживання. Миші, яких годували звичайною пастою, на жаль, понесли більше втрат.
Тестування показало, що тривале споживання ячмінної пасти безпечно збільшує коронарні колатералі і знижує смертність. Раніше зростання колатеральних артерій стимулювався виключно хірургічним шляхом, використанням стовбурових клітин або методами генної терапії.
Важливо! Цей матеріал має винятково інформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Якщо Вас турбують проблеми зі здоровʼям, обов’язково зверніться до лікаря.