Назвали м'ясо, споживання якого збільшує ризики діабету на 15%

24 серпня 2024, 14:11
Читать новость на русском

Джерело:

WebMD

Регулярне вживання 50 грамів обробленого м'яса на день, а це приблизно дві скибочки шинки, пов'язане зі збільшенням ризику розвитку цукрового діабету 2 типу на 15%. Ризики зростають і у випадку споживання необробленого м'яса.

Зокрема, споживання 100 грамів необробленого червоного м'яса, наприклад, невеликого стейка, підвищує ризик на 10%. Зв'язок підтвердили дослідники з Кембриджського університету, а результати опублікували у медижному журналі The Lancet.

Дивіться також Від інсульту до діабету: знайшли новий негативний вплив кето-дієти

Діабет – серйозна проблема сучасності

Наразі не існує ліків від діабету, проте захворювання можна контролювати. Діабет 2 типу є найпоширенішою формою захворювання, що вражає понад 500 мільйонів людей по всьому світу. Прогнозують, що до 2050 року кількість хворих може більш ніж подвоїтися.

У новому досліджені взяли участь 1,97 мільйона дорослих, понад 107 000 осіб захворіли на діабет упродовж 10  років.

Зауважте. Значною перевагою цього дослідження є те, що на відміну від попередніх досліджень, зосереджених на США та Європі, дане дослідження охоплює  дані з Близького Сходу, Латинської Америки та Південної Азії.

Зв'язок надмірної ваги і діабету

Діабет 2 типу асоціюється з надмірною вагою. Компанії, такі як Novo Nordisk A/S і Eli Lilly & Co., активно інвестують у розробку методів лікування цього захворювання, зокрема препаратів Ozempic і Mounjaro.

Пацієнтам із діабетом 2 типу також можуть призначатися ін'єкції інсуліну і препарати, такі як метформін. Попри відсутність ліків від діабету, Національна програма профілактики діабету Центрів США з контролю і профілактики захворювань рекомендує фізичну активність і збалансоване харчування для контролю над захворюванням.