Приправа, яка вбиває віруси: нове дослідження про користь куркуми

22 липня 2020, 13:41
Читать новость на русском

Куркумін – природна речовина, що міститься в корені куркуми – здатна запобігти зараженню деяких небезпечних вірусів, зокрема ефективно захищає від вірусу денге, Зіка і гепатиту B. Дослідники ще раніше відзначали, протипухлинні, протизапальні і протибактеріальні властивості куркуміну, а також відсутність серйозних побічних ефектів його застосування.

Куркумін – ефективний проти вірусів

Нові експерименти китайських дослідників показали, що куркума у високих дозах здатна без побічних ефектів знищувати також один з різновидів аль-фа-коронавіруса – збудника трансміссівного гастроентериту, який вражає свиней і завдає шкоди сільському господарству. Про це пише Science Daily.

Читайте також Куркума – приправа, яка допоможе в боротьбі з раковими клітинами

Китайські вчені обробили експериментальні зразки клітин куркуміном різної концентрації, а потім спробували інфікувати їх збудником трансмісивного гастроентериту. І виявили, що високий відсоток куркуміну знижує число вірусних частинок в клітинній культурі.

За припущенням дослідників, куркумін впливає на вірус двома шляхами:

  • безпосередньо вбиваючи вірус до того, як він вразить клітку;
  • інтегруючись з вірусною оболонкою для дезактивації вірусу; змінюючи метаболізм клітин, щоб перешкодити вірусу проникнути в них.

Надалі дослідники планують продовжити дослідження властивостей куркуміну, це допоможе краще зрозуміти механізм антивірусної дії цієї речовини в цілому і на трансмісивний гастроентерит зокрема.