Приправа, яка вбиває віруси: нове дослідження про користь куркуми
Куркумін – природна речовина, що міститься в корені куркуми – здатна запобігти зараженню деяких небезпечних вірусів, зокрема ефективно захищає від вірусу денге, Зіка і гепатиту B. Дослідники ще раніше відзначали, протипухлинні, протизапальні і протибактеріальні властивості куркуміну, а також відсутність серйозних побічних ефектів його застосування.
Куркумін – ефективний проти вірусів
Нові експерименти китайських дослідників показали, що куркума у високих дозах здатна без побічних ефектів знищувати також один з різновидів аль-фа-коронавіруса – збудника трансміссівного гастроентериту, який вражає свиней і завдає шкоди сільському господарству. Про це пише Science Daily.
Читайте також Куркума – приправа, яка допоможе в боротьбі з раковими клітинами
Китайські вчені обробили експериментальні зразки клітин куркуміном різної концентрації, а потім спробували інфікувати їх збудником трансмісивного гастроентериту. І виявили, що високий відсоток куркуміну знижує число вірусних частинок в клітинній культурі.
За припущенням дослідників, куркумін впливає на вірус двома шляхами:
- безпосередньо вбиваючи вірус до того, як він вразить клітку;
- інтегруючись з вірусною оболонкою для дезактивації вірусу; змінюючи метаболізм клітин, щоб перешкодити вірусу проникнути в них.
Надалі дослідники планують продовжити дослідження властивостей куркуміну, це допоможе краще зрозуміти механізм антивірусної дії цієї речовини в цілому і на трансмісивний гастроентерит зокрема.