Агресія та психічний розлад: наслідки вживання цукру, про які ви могли не знати

5 листопада 2020, 06:39
Читать новость на русском

Надмірна кількість фруктози може змінювати поведінку людини, робити її більш імпульсивною. Вчені виявили, що цукор впливає на підвищення ризику виникнення розладів психіки.

Учені з Колорадського університету заявили, що підвищене споживання цукру пов'язане з синдромом дефіциту уваги і гіперактивності (СДУГ), біполярним розладом і агресивною поведінкою.

Читайте також 7 продуктів проти втоми, які потрібно включити у свій раціон

Чому цукор пов'язали з поведінковими розладами

Недавні дослідження свідчать про те, що причина, по якій споживання цукру та фруктози тісно пов'язане з розвитком метаболічного синдрому, полягає в активізації в організмі реакції безперервного пошуку їжі і накопичення жиру.

Така необхідність залишилась нам від предків, адже це потрібно було для виживання. Однак зараз підвищене споживання цукру і фруктози в продуктах може призводити до гіперактивної реакції на пошук їжі.

Фруктоза, знижуючи енергію в клітинах, викликає гіперактивну реакцію на пошук їжі, подібну до тієї, яка відбувається при відчутті голоду,
– пояснив співавтор дослідження Річард Джонсон.


Цукор порушує реакції психіки / Фото Gettyimages

Обидві реакції є причиною накопичення в організмі сечової кислоти.

Як з'ясували вчені, така реакція сприяє:

  • імпульсивності;
  • прийнятті різних ризиків;
  • прагненні до різноманітності і новизни;
  • агресивності.

Гіперактивація цього процесу через надмірне споживання цукру може викликати розлади поведінки від СДУГ до агресії.

Читайте також Дисфункція печінки та нирок: як пити зелений чай, щоб не нашкодити здоров'ю

До слова, вуглеводи з високим глікемічним індексом і солона їжа також можуть робити свій внесок в розвиток цих станів, оскільки в організмі вони здатні перетворюватися на фруктозу. Вчені зауважили, що цукор може стати одним із факторів ризику, але це не скасовує важливості інших причин розладів поведінки, зокрема генетичних, емоційних та інших факторів.

Також потрібні ґрунтовніші та розлогіші дослідження, щоб підтвердити вплив надмірного споживання цукру на поведінку людини.

Слід вивчити потенційні стратегії терапії захворювань за допомогою інгібіторів метаболізму фруктози та розглянути дієту в ключі можливого лікування подібних поведінкових розладів.

Як навчитися їсти менше солодкого

Надмірне вживання цукру впливає на наш організм і психологічний стан, зазначає Cheline.

Поради, як їсти менше солодкого

  • Поступово зменшуйте кількість цукру

Якщо вам дуже складно одразу відмовитись від усього солодкого, то намагайтеся робити це поступово. Наприклад, замість двох ложок цукру, додайте до чаю тільки одну.

  • Переживіть "цукрову ломку"

Перші 3 – 4 дні організму буде складно, але згодом він звикає до відсутності цукру в раціоні та перестає його хотіти. Якщо ви протримаєтесь перші кілька днів без цукру – зможете позбутися від залежності назавжди.

  • Прихований цукор

У складі продуктів може й не бути цукру, натомість там будуть присутні різні сиропи, патока та похідні цукру, які закінчуються на "-оза" (глюкоза, мальтоза та подібні інгредієнти).

  • Відмовтесь від солодкого вдома

Наявність таких продуктів на кухні – це гарантія того, що ви їх з'їсте.

  • Контролюйте власні емоції

Емоції впливають на наше бажання їсти солодощі. Прослідкуйте, у який момент ви їсте цукерки та зіставте його з власним емоційним фоном. Наступного разу намагайтесь себе контролювати.

Читайте також Міфи про цукор: наскільки шкідливий та чи потрібні замінники

  • Домашні десерти

Якщо ви не готові відмовитись від улюблених смаколиків, то краще їх готувати вдома. Наприклад, виберіть один день, коли ви будете дозволяти собі з'їсти трохи солодкого, і потіште себе смачним домашнім десертом.

Чим можна замінити солодощі

  • Замість цукерок можна їсти сухофрукти (курагу, фініки, родзинки і чорнослив).
  • Чорний шоколад можна їсти замість молочного чи білого.
  • Замість печива – горіхи або вівсяне печиво.
Зауважимо, що повністю відмовлятись від цукру без призначення лікаря не можна. Бо глюкоза відіграє важливу роль для функціонування мозку та активності м'язів.