Споживання чорного чаю впливає на тривалість життя: результати великого дослідження
Джерело:
Annals of Internal MedicineЗгідно з новим великим дослідженням, чай може бути частиною здорової дієти. Люди, які його п’ють, живуть довше, ніж ті, хто його не вживає.
Нове дослідження користі чорного чаю
Чай містить корисні речовини, які пригнічують запальні процеси. Минулі дослідження в Китаї та Японії, де зелений чай популярний, підтвердили його користь для здоров’я. Нове дослідження свідчить, що улюблений напій Великобританії – чорний чай – також корисний.
Також на тему: Знайшли нову користь раннього пробудження
Вчені з Національного інституту раку США запитали про чайні звички майже півмільйона дорослих у Сполученому Королівстві, а потім спостерігали за ними протягом 14 років. Вони врахували такі фактори ризику, як стан здоров’я, соціально-економічний стан, куріння, вживання алкоголю, дієта, вік, раса та стать.
Чай зменшує ризик смерті
Часте споживання чаю – дві або більше чашок на день – було пов’язане помірною користю: зменшувався на 9 –13% ризик смерті з будь-якої причини порівняно з тими, хто не п’є чай. Температура чаю, додавання молока чи цукру не змінили результатів.
Дослідження показало зменшення смертності від серцево-судинних захворювань, але не було чіткої тенденції щодо впливу на смертність від раку. Науковці вважають, що це можна пояснити тим, що у вибірці було мало людей, які захворіли на рак.
Водночас вчені наголошують, що таке дослідження, засноване на спостереженні за звичками та здоров’ям людей, не може довести причинно-наслідковий зв’язок. Тому до кінця не зрозуміло, чому чай маю таку дію.