Чи можна їсти кісточки з абрикос та інших плодів
Джерело:
CDCЇсти ядра кісточок свіжих плодів не можна: в них міститься амігдалін, який в організмі перетворюється на отруйну речовину синильну кислоту, або ціаністий водень, він здатен викликати отруєння і навіть смерть.
Чому не можна їсти кісточки
Дорослій людині потрібно з'їсти від 150 до кількох тисяч кісточок, залежно від сорту яблук, щоб отруїтися ціанідом, а в яблуку зазвичай 5 – 8 насінин. Тому отруїтися можна, якщо з'їсти відразу 18 плодів, пережовуючи їхні кісточки.
Також на тему: Знайшли новий негативний вплив перегляду телевізора
Ядра абрикоса, персика і вишні більші, тому отруїтися ними простіше. Чоловік у Великій Британії отруївся трьома з'їденими ядрами вишневих кісточок. Смертельним для дорослого вважається вживання більш як трьох ядер кісточок абрикоса, для дитини молодшої за три роки — половину одного ядра.
Точна доза, яка може нашкодити, не визначена, оскільки кісточки можуть бути різного розміру та містити різну кількість амігдаліну. Крім того, його дію посилює речовина бета-глюкуронідазу, якої багато в стручковій квасолі, персиках, селері та моркві, тому краще не заїдати їх ядрами кісточок вишні, абрикосу та інших плодів.
Симптоми отруєння ціанідом
- головний біль та запаморочення;
- нудота, блювання, діарея;
- слабкість;
- прискорене дихання;
- запаморочення;
- посиніння шкіри через нестачу кисню у крові;
- проблеми з ходьбою через пошкоджені нерви;
- порушення свідомості;
- судоми.
У результаті може відбутися порушення серцевого ритму, роботи печінки та смерть.
Кісточки не лікують рак
Раніше вважалося, що абрикосові кісточки можуть допомогти в лікуванні раку, з них отримують амігдалін і виробляють препарат "Лаетріл", а іноді люди їдять ядра абрикоса, сподіваючись перемогти рак таким методом. Але FDA не схвалило застосування цього препарату – докази ефективності його дії проти онкології не підтвердились.
Хороша новина – фермент, який переводить амігдалін в ціаністий водень, руйнується при нагріванні, тому ядра плодів стають безпечними при обсмажуванні та варінні. Вишневі кісточки зі звареного компоту або подрібнені ядра при приготуванні сиропу або глазурі не зашкодять здоров'ю.