Кава покращила стан пацієнтів з раком кишківника: дослідження
Кава покращувала стан і шанси на життя пацієнтів на пізніх стадіях раку кишківника. Чим більше людина пила каву, тим кращий був прогноз. Причому це стосувалося і тих, хто пив каву без кофеїну.
Це вже встановлений факт за підсумками майже 13-річного дослідження вчених з університету Бостона Інституту раку Дана-Фарбер.
Читайте також Хворий кишківник може бути причиною депресії
Результати дослідження свідчать, що вживання декількох чашок кави в день збільшувало тривалість життя і знижувало ризики загострення хвороби при метастазуванні пухлини кишківника.
У дослідженні взяли участь 1171 людей, які вже проходили лікування. Вчені зосередились на даних про раціон харчування і частоту прийому їжі пацієнтів.
Що виявили вчені: серед тих, хто повідомляв про споживання 2-3 чашок кави в день, тривалість життя і прогноз були краще.Ще кращі показники були у тих, хто пив більше напою – понад чотири чашки в день.При цьому переваги зберігалися як при споживанні кави з кофеїном, так і без.
Деякі сполуки в каві мають антиоксидантні, протизапальні властивості, які можуть бути активні проти раку,
– прокоментував співавтор дослідження Чен Юань.
Однак поки вчені не можуть назвати точні механізми цього ефекту і сподіваються, що подальші дослідження їх розкриють.
Тим часом вони підкреслюють, що попри результати спостережень, наразі мало даних, щоб компетентно рекомендувати пацієнтам високе споживання кави при лікуванні раку кишківника.