Чим небезпечні вільні радикали та як захиститися від них
У кожної молекули є електрони. Для того, щоб молекула добре почувалася, їх має бути парна кількість. Коли молекула втрачає один електрон або ж має один зайвий — вона стає вільним радикалом і починає грабувати інші клітини.
Міністерство охорони здоров’я України зазначає, що вільні радикали небезпечні тим, що пошкоджують оболонки клітин, ДНК, складові хряща. Тобто, відбувається вільнорадикальна ланцюгова реакція.
Читайте також: Дієтолог назвала три важливі правила здорового харчування
Така реакція може виникає при розвитку атеросклерозу, старіння шкіри, запалення і росту пухлин. Тобто, вільні радикали – це інфаркти, інсульти, зморшки і біль в суглобах.
Організм людини постійно утворює активні форми (радикали) кисню та азоту. Проте зазвичай організм тримає їх під контролем. Інколи вільних радикалів стає забагато, і розпочинаються ланцюгові реакції.
- куріння;
- радіоактивне випромінювання;
- промислове забруднення довкілля і вихлопні гази;
- озон;
- деякі ліки та пестициди;
- запалення, в тому числі при ревматоїдному артриті;
- сильні фізичні навантаження (наприклад, марафон).
Вільні радикали слід нейтралізувати, бо ланцюгові реакції відбирання електронів в сусідніх молекул триватимуть вічно, і можуть призвести до хронічних хвороб чи навіть раку.
Ланцюгові реакції відбирання електронів
Як нейтралізувати вільні радикали
МОЗ зазначає, що існують певні продукти та речовини, які здатні "гасити" вільні радикали – антиоксиданти, тобто "ті, що спиняють окислення".
1. Томати, морква, абрикоси, гарбуз, червоний перець — тобто все оранжеве і червоне.
2. Ожина, малина, смородина, чорниця, лохина, синій виноград, тобто темні ягоди.
3. Зелень: шпинат, петрушка, кропива, листкова капуста кале, броколі, зелений горошок.
4. Буряк.
Буряк
5. Скумбрія, оселедець, лосось, форель — джерело омега-3-поліненасичених жирних кислот та вітамінів А і Д.
6. Зелений чай, кава, какао.
7. Олії: соняшникова, ріпакова, кукурудзяна, оливкова, навіть цільна пальмова.
8. Сирі горіхи та насіння льону, гарбуза і соняшника.
Насіння льону
9. Ківі, цитрусові, солодкий перець, обліпиха - в них багато вітаміну С.
Повний перелік продуктів з антиоксидантними властивостями – читайте тут.
Більше новин, що стосуються лікування, медицини, харчування, здорового способу життя та багато іншого – читайте у розділі Здоров'я.