Ботулізм в Україні: причини, симптоми та профілактика
Ботулізм – важке токсичне інфекційне захворювання, який вражає нервову систему. Важка форма захворювання може призвести до летального результату. Сьогодні, 2 липня госпіталізували мешканця Києва із важким перебігом ботулізму.
Захворів чоловік, ймовірно, через споживання в'яленої риби. Його госпіталізували до реанімаційного відділення. 24 канал зібрав головну інформацію, яку треба знати про небезпечне захворювання.
До теми Зафіксували випадок небезпечного інфекційного захворювання: киянин в реанімації
Що таке ботулізм?
Ботулізм – хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи. Збудник Clostridium botulinum постійно існує в ґрунті, він утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип'ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120° С через ЗО хвилин).
Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Його смертельна доза для людини складає усього лише 0,3 мкг. Зараження людини ботулізмом відбувається під час вживання продуктів тваринного і рослинного походження: забруднених клостридіями фруктів і овочів, неправильно консервованих продуктів, через ковбаси, шинку, копчену рибу.
Хвора людина небезпечна для навколишніх через виділення в зовнішнє середовище бактерії з фекаліями, блювотними масами. Потрапляючи до травного тракту ботулотоксин не руйнується ферментами, а всмоктується у кров і розноситься по організму, "осідаючи" у різних відділах нервової системи.
Зараження дорослої людини відбувається, як правило, через шлунково-кишковий тракт.
Ботулізм в Україні
В Україні є проблеми із наявністю сироватки від ботулізму. Окрім відсутності ліків, в Україні також повністю немає можливості самостійно виробляти сироватку від ботулізму.
Сезонність захворювання на ботулізм в україні / Інфографіка ЦГЗ
Звідки йде інфекція?
Експерти запевняють, що відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо. У зоні ризику – в'ялена, копчена та солона риба, гриби домашнього консервування, м'ясні та рибні консерви і домашня ковбаса. В Україні випадки ботулізму спричинені в основному споживанням в'яленої риби.
Чому в'ялена або сушена риба є небезпечною
У Держпродспоживслужбі просять жителів не купувати в місцях стихійної торгівлі та на агропродовольчих ринках м'ясні та рибні продукти домашнього виготовлення.
Важливо! Найчастіше збудник ботулізму в риб’ячих нутрощах, з яких токсин і проникає в м’ясо. Тому найнебезпечніше вживати м’ясо саме біля ребер та ікру, адже ці частини можуть бути найбільше уражені інфекцією.
Основним збудником ботулізму цього року є в'ялена та сушена риба
Симптоми ботулізму
Ботулізм вважається найнебезпечнішим токсичним інфекційним захворюванням. Він вражає нервову систему. А важка форма хвороби може призвести до летальних наслідків. Перші симптоми можуть з'явитись як через кілька годин після вживання, так і через 10 днів. Високої температури та нудоти, як правило, не буває. Хіба, якщо у продукті був ще супутній збудник.
Симптоматика розвивається зверху вниз. Людина починає погано бачити, двоїться в очах, не може читати дрібний шрифт, виникає сухість сльозових оболонок, а далі інші симптоми – м'язова слабкість, зникнення рефлексів аж до дихальних розладів,
– зауважила лікарка-інфекціоністка Ольга Голубовська.
Ботулізм: основні симптоми:
нудота;
блювання;
характерний біль у животі;
рідке випорожнення без патологічних домішок;
порушення зору (хворого турбує "сітка" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів);
спрага, сухість слизових оболонок;
розлад ковтання;
може змінитися тембр голосу;
сильний головний біль;
запаморочення;
безсоння;
загальна слабкість;
підвищення температури тіла;
відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці.
Ботулізм в Україні: джерела та симптоми
Як лікувати ботулізм?
Медики радять при перших симптомах отруєння одразу звертатися до лікаря. У спеціалізованому відділенні використовують спеціальні сироватки (внутрішньом'язово) протягом 1-4 діб.
З огляду на те, що в шлунково-кишковому тракті спори ботулотоксину можуть перетворюватися у вегетативні форми, для їхнього знищення використовують антибіотики. При розладах дихання призначають штучну вентиляцію легень. Для кращого насичення крові киснем та підвищення захисних сил організму використовують гіпербаричну оксигенацію.
Читайте також: Як відрізнити ботулізм від звичайного отруєння: інфографіка
Однак, насправді лікувати нічим, бо сироватка від ботулізму в Україні не завжди є, зокрема у 2015-2018 роках, тобто три роки її не було в Україні зовсім.
В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун в інтерв'ю 24 каналу пояснила, що в Україні існує проблема із забезпеченням населення сироватками від ботулізму, оскільки їхні виробники через малий попит не поспішають реєструвати в Україні ці лікарські засоби. Міністерство уже попросило ВООЗ та "Червоний Хрест" надати сироватку у вигляді гуманітарної допомоги.
Уляна Супрун пояснила ситуацію із сироватками від ботулізму
Наразі отримати протиботулінічну сироватку можна зі спеціалізованого складу ДП "Укрвакцина МОЗ України". Введення сироватки передбачено, серед іншого, в курсі лікування при встановленні ймовірного або підтвердженого діагнозу ботулізм, така сироватка блокує дію токсину.
Отримати сироватку можна у будь-який час. Для отримання сироватки необхідно звернутись напряму до відповідального співробітника ДП "Укрвакцина МОЗ України".
Профілактика ботулізму
Оскільки основною причиною виникнення ботулізму є вживання в їжу неякісно приготованих, зіпсованих продуктів, найголовнішою у профілактиці цього захворювання є роз'яснювальна робота серед населення щодо правил домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, м'яса, щодо необхідності ретельного дотримання технології. Для руйнування ботулотоксину перед вживанням консервів доцільно прогрівати до 100°С протягом 30 хвилин.
В жодному випадку не можна вживати в їжу м'ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута, деформована.
Для профілактики всім особам, що вживали разом із хворими на ботулізм інфіковані продукти, вводять сироватки типу А, В, Е (проти найбільш небезпечних для людини типів клостридій), і наглядають за ними протягом 10-12 днів.
Профілактика. Не їжте:
- в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби
- м'ясних та грибних консерв
- консервів домашнього виробництва
- якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином
- якщо сумніваєтесь у якості продуктів