Знайшли ще один серйозний негативний вплив споживання алкоголю
Джерело:
Molecular PsychiatryКороткострокові наслідки надмірного вживання алкоголю добре відомі, але поки не було переконливих доказів, чи прискорює спиртне процес старіння.
Це пояснюється відсутністю надійних методів вимірювання біологічного старіння. Крім того, зі спостережних досліджень не було зрозуміло, чи був алкоголь справжньою причиною будь-якого ефекту, чи він був пов’язаний з іншими факторами, такими як соціально-економічний статус.
Читайте також: Чому алкоголь по-різному впливає на людей та подобається не всім
Нове дослідження впливу алкоголю
В новому дослідженні науковці з Oxford Population Health опублікували результати генетичного аналізу, які підтверджують, що алкоголь безпосередньо прискорює старіння, пошкоджуючи ДНК у теломерах.
Попередні дослідження пов’язували коротшу довжину теломер із кількома захворюваннями, пов’язаними зі старінням, включаючи хворобу Альцгеймера, рак та ішемічну хворобу серця.
Алкоголь пришвидшує старіння організму
У цьому аналізі дослідники вивчали зв’язок між споживанням алкоголю та довжиною теломер у понад 245 000 учасників Біобанку Великої Британії. Під час цього було виявлено значний зв’язок між високим споживанням алкоголю та коротшою довжиною теломер. У порівнянні з вживанням менше 6 одиниць алкоголю на тиждень (приблизно дві великі склянки вина по 250 мл), вживання понад 29 одиниць на тиждень (приблизно десяти склянок 250 мл 14% алкоголю за об’ємом вина) асоціювалося з меншою довжиною теломер.
У таких людей спостерігалися вікові зміни, які еквівалентні від 3 до 6 років. Однак зв’язок між споживанням алкоголю та довжиною теломер був значущим лише для тих, хто випиває понад 17 одиниць алкоголю на тиждень (приблизно шість келихів вина по 250 мл). Це означає, що для пошкодження ДНК достатньо мінімальної кількості спиртного.
За словами дослідницької групи, потенційним біологічним механізмом, що пояснює вплив алкоголю на довжину теломер, є підвищений окислювальний стрес і запалення. Процес, який розщеплює етанол в організмі, може утворювати реактивні окисні сполуки, які пошкоджують ДНК, і знижувати рівень антиоксидантних сполук, які захищають від окисного стресу.