Знайшли ще одну шкоду червоного м'яса для здоров'я

22 липня 2021, 11:10
Читать новость на русском

Джерело:

Oxford Academic

Фахівці неодноразово попереджали, що у любителів яловичини, свинини, баранини та інших продуктів з червоного м'яса підвищений ризик серцево-судинних хвороб. Найбільший нині огляд досліджень показав, що для підтримки здоров'я краще з'їсти шматочок курки або індички.

У своїй публікації вчені Оксфордського університету повідомили, що від ішемічної хвороби серця, викликаної звуженням коронарних артерій, щорічно у всьому світі помирають близько 9 мільйонів осіб.

Також на тему: Наскільки корисні рослинні замінники м'яса

Нове дослідження 

До теперішнього моменту питання про те, чи збільшує споживання м'яса ризик серцево-судинних захворювань, залишався дискусійним.

Вчені провели огляд 13 великих когортних досліджень, в яких в цілому взяло участь понад 1,4 мільйона осіб. Всі добровольці пройшли детальну оцінку харчових звичок і раціону, стан їхнього здоров'я відстежувалася протягом 30 років.

Червоне м'ясо негативно впливає на серце 

  • Аналіз даних показав, що кожні з'їдені 50 грамів необробленого червоного м'яса на день понад норму (рекомендована щоденна порція становить 85 грамів) підвищують ризик ішемічної хвороби серця на 9%.
  • При збільшенні споживання на 50 грамів обробленого м'яса, наприклад, бекону або шинки, цей ризик зростає на 18%.

Автори огляду також озвучили хороші новини для тих, хто любить курку або індичку: споживання м'яса свійської птиці в будь-яких кількостях не пов'язане з ймовірністю розвитку ішемічної хвороби серця.