Низка популярних трав'яних добавок погіршують здоров'я печінки – це може бути смертельно
Джерело:
JAMA Network OpenУ всьому світі зростає популярність трав'яних та дієтичних добавок. Люди переконані, що вони можуть покращити стан здоров'я, однак у деяких випадках відбувається навпаки.
Дослідження, опубліковане в JAMA Network Open, показує, що близько 5% дорослих у США піддаються впливу щонайменше 6 потенційно гепатотоксичних рослинних речовин. Деякі з цих добавок популярні й в Україні.
Дивіться також Суперфуд або джерело проблем зі шлунком: чи справді хурма настільки корисна
Які добавки можуть викликати ураження печінки
Вчені виявили, що куркума, кратом, екстракт зеленого чаю і камбоджійська гарцинія викликають важкі й навіть смертельні ураження печінки.
Також печінці шкодять куркумін, ашваганда, продукти з чорного кохошу і червоний дріжджовий рис, який п'ють нібито для зниження рівня холестерину.
У людей, які споживали ці добавки, частіше фіксували артрит, захворювання щитоподібної залози та рак. І, у підсумку, через їхні захворювання їм доводилося приймати лікарські рецептурні препарати значно частіше за тих, хто не вживав ці добавки.
Як проводилося дослідження
У цьому дослідженні вчені проаналізували дані понад 9 500 дорослих американців, включаючи дані про вплив рецептурних препаратів, трав'яних та дієтичних добавок. Учасники були зареєстровані в період із січня 2017 року до березня 2020 року.