Як правильно заморожувати фрукти і овочі, щоб зберегти вітаміни
Окрім приготування різних ягідних варень та "закатувань" овочів та фруктів у банки, є ще один відмінний спосіб консервації продуктів, – замороження. Проте не всі заморожують продукти правильно. Щоб всі вітаміни свіжих продуктів залишилися і в розмороженому стані, потрібно знати, як правильно морозити фрукти та овочі на зиму.
В Cosmopolitan розповіли, що потрібно знати про замороження продуктів.
Загальні відомості
Заморожуванння продуктів
Тара
Найкраще заморожувати фрукти і овочі в герметичних контейнерах або пакетах. Зелень варто морозити в харчовій фользі – так вона збереже корисні властивості і яскраво-зелений колір. Пам'ятайте, що не варто наповнювати пакети по самі вінця. Так як в овочах і фруктах багато рідини, яка при заморожуванні розширюється, постарайтеся залишити в пакетах і контейнерах вільного місця у 2-3 сантиметри.
Температура
Оптимальною для заморозки фруктів, овочів, зелені, ягід і грибів вважається температура мінус 18 градусів і нижче. Це той рубіж, при якому гинуть шкідливі бактерії. Щоб продукти не зіпсувалися, стежте за тим, щоб не було перепадів в температурному режимі.
Читайте також: 5 популярних міфів про зберігання продуктів
Порції
Краще формувати невеликі порції – так продукти не будуть загнивати всередині. Постарайтеся заморожувати продукти на один раз – на один десерт, порцію супу.
Для всіх продуктів ідеальна форма – брикет в 3-4 см. Якщо ви використаєте менший розмір, тоді можливо відбудеться примерзання до стінок морозильної камери і так вони промерзнуть в 2 рази швидше, ніж коли буде більше місця.
Як заморожувати окремі продукти
Замороження окремих продуктів
Фрукти
Обов'язково видаліть кісточки з плодів, тому що розморожені фрукти складніше буде очистити. Наріжте фрукти скибочками і просто покладіть в пакети – так плоди займуть менше місця.
Читайте також: Стало відомо, які продукти не можна зберігати в холодильнику
Овочі
– Перед заморожуванням потрібно бланшувати овочі і нарізати брусочками, часточками або кубиками.
– Водянисті овочі (томати) краще перетерти в сік і заморозити в рідкому вигляді.
– Коренеплоди слід заморожувати в тертому або нарізаному вигляді.
– Зелений горошок і кукурудзу варто очистити від стручків і від качана. Промийте їх і просушіть: так зерна не потемніють після розморожування.
Ягоди
– Полуницю, малину та суницю пересипте цукром (на 1 кг ягід потрібно 0,3 кг цукру), відправ на 2-3 години в холодильник. Після цього можна ягоди заморожувати. Такий спосіб допоможе ягодам зберегти форму після розморожування.
Зелень
– Перед заморожуванням зелень варто промити теплою водою і просушити. Можна нарізати і розформувати по маленьких упаковках з фольги.
Приходь за натхненнями на наш Instagram