Цей простий продукт знижує ризик раку на 45%
Джерело:
The Pennsylvania State UniversityВідомо, що гриби містять багато корисних речовин і антиоксидантів. Але виявилось, що регулярне споживання грибів будь-якого виду знижує ймовірність розвитку пухлин.
Вчені з Пенсільванського університету провели метааналіз 17 досліджень, які проводились в період з 1966 по 2020 рік. У всіх роботах вчені вивчали взаємозв'язок між захворюваністю на рак і наявністю в раціоні грибів.
До теми Поширене рослинне з'єднання виявилось ефективним проти агресивного раку мозку
Загалом науковці проаналізували майже 20 тисяч випадків онкологічних захворювань. Вони виявили, що споживання хоча б 18 грамів грибів на день знижувало ризики розвитку раку на 45%.
Найбільший такий взаємозв'язок помітили для раку грудей, але це може бути через те, що досліджень про вивчення раку молочних залоз більше.
В цілому, результати представляють важливі докази захисної дії грибів проти раку,
– заявив співавтор дослідження Джон Річі.
Надалі вчені хочуть дослідити, які механізми впливають на користь грибів проти раку. А також визначити конкретні типи раку, які можуть отримати найбільшу користь від даної профілактики.
Чому гриби такі корисні
- Гриби багаті на вітаміни, живильні речовини та антиоксиданти. Зокрема вони містять потужний антиоксидант ерготионеїн.
- У грибах шіїтаке, майтаке та гливах антиоксидантів більше, ніж в печерицях або портобелло. Але дослідники зауважили, що для профілактики раку це не мало принципового значення.