Чи справді кисла їжа та напої можуть знизити тиск

18 квітня 2022, 15:45
Читать новость на русском

Джерело:

Cleveland Clinic

Немає підтверджень, що кисле знижує кров'яний тиск, проте за допомогою деяких кислих продуктів можна побічно на нього вплинути: наприклад, замість солі, яка підвищує тиск, додавати у страви сік лимона, лайма, бальзамічний, білий або винний оцет.

Як їжею вплинути на тиск 

На серце та судини сприятливо впливає здорове харчування. Зокрема, є дієти, які знижують високий тиск, наприклад DASН, згідно з якою потрібно скорочувати вживання солі, продуктів та напоїв із додаванням цукру та червоного м'яса.

Читайте також: З'ясували, яке положення тіла у людей з високим тиском підвищує ризик інсульту

Краще включати до раціону більше фруктів, овочів, знежиреного молока, цільнозернових продуктів, риби, птиці, бобів та горіхів. 

Щоб контролювати високий кров'яний тиск, потрібно:

  • їсти продукти з низьким вмістом жиру, солі та калорій;
  • читати етикетки на продуктах – звертати увагу на рівень трансжирів та насичених жирів;
  • використовувати спеції та трави, оцет, лимонний або фруктовий сік замість солі, щоб надати смаку їжі;
  • використовувати менше рослинного та вершкового масла, маргарину, кондитерського жиру та салатних заправок.

Як слідкувати за тиском

Щоб підтримувати нормальні показники артеріального тиску, потрібно його вимірювати хоч раз на рік. А якщо тиск періодично підвищується – спостерігатися у терапевта: він розповість про профілактику артеріальної гіпертензії та при необхідності призначить препарати для лікування.