Що їсти взимку: корисні сезонні фрукти та овочі
Взимку особливо важливо дотримуватися принципів правильного харчування, оскільки в іншому випадку – можна легко набрати кілька зайвих кілограмів, знизити надходження вітамінів і мінералів в організм з їжею.
Один із принципів правильного харчування – наявність свіжих овочів і фруктів у раціоні круглий рік. Портал Мegasite пропонує список "зимових" овочів та фруктів, які варто додати до свого щоденного раціону.
Правильно складений раціон дозволить вам уникнути хвороб навіть в найлютіші морози. Окрім правильного харчування, взимку не варто забувати і про помірні фізичні навантаження.
Цибуля-порей
Це один з найбільш поживних овочів. Він може бути використаний при приготуванні салатів або риби чи м'яса. Продукт дуже багатий мінералами, мікроелементами (у ньому містяться залізо, калій, фосфор, магній, мідь і кальцій) і вітамінами: А, С, В1, В2, В3, В9.
Читайте також: Як почати харчуватися правильно: 8 простих і легких способів
Крім того, цибуля-порей – дуже низькокалорійний продукт.
Листова капуста
Цей овоч – джерело вітамінів С, В1, В2, фолієвої кислоти, калію, кальцію, цинку, міді, заліза. Листову капусту вживають у їжу в сирому вигляді (з вершковим і рослинними оліями), готують на пару, додають в овочеве рагу і до м'ясних страв.
Ріпа
Цей овоч не дуже популярний, проте дуже дарма. Адже він містить вітаміни С і РР, фолієву кислоту, калій, багато ефірних олій, клітковини. Ріпа вважається одним з найкращих продуктів для харчування людей із зайвою вагою, продукт дуже добре допомагає роботі кишечника.
Ріпа хороша в тушкованих і маринованих стравах, в овочевих рагу.
Читайте також: Дієтологи назвали головні продукти осінньо-зимового меню
Цитрусові
Апельсини, мандарини, лимони, грейпфрути – всі ці фрукти багаті корисними в холодний сезон аскорбіновою, а також фруктовою кислотами.
Наприклад, апельсини містять також вітаміни А, В1, В2, нікотинову кислоту, мікроелементи.
Загальні поради щодо "зимового" раціону:
– овочі та фрукти, свіжі або приготовані, необхідно їсти щодня;
– хоча б один раз на день їсти гарячу їжу, в ідеалі – супи;
– обмежте споживання тваринних жирів (близько 20 г вершкового масла в день);
Читайте також: Три продукти, які мають бути у раціоні кожен день
– протягом дня рекомендується пити гарячі напої: компоти зі свіжих і сухофруктів, чаї, настої трав;
– молочні продукти варто споживати хоча б один раз на день;
– на десерт рекомендують вживати компоти, помірно – випічку з фруктовими начинками, фруктово-овочеві салати.