Історія жувальної гумки: чи справді вона шкідлива для здоров'я
172 роки тому, 23 вересня американець Джон Куртіс зробив першу жувальну гумку в себе вдома. Відтоді цей день став Днем народження жуйки. Цікаві факти про гумку – читайте в матеріалі.
Жувальна гумка складається з неїстівної еластичної основи та різних різноманітних смакових і ароматичних добавок. Про історію виникнення гумки та її користь – розповідає 24 канал.
Читайте також Як зменшити тягу до солодкого: практичні поради
День народження жувальної гумки
А ось найперша жувальна гумка датується VII – II століттям до нашої ери. Її знайшли у Північній Європі, під час розкопок. Вона виглядала, як шматки доісторичної смоли з відбитками людських зубів.
Цікавий факт, що кожен народ використовував у якості гумки смолу того дерева, яке росте на їхній території. Наприклад, стародавні греки жували смолу дерева мастика, а індіанці використовували смолу хвойних дерев.
Джон Куртис у 1848 році вирішив відкрити промислове виробництво жувальної гумки з соснової смоли. Згодом Куртис почав додавати в свої вироби парафінові ароматизатори, але продажі були низькими через домішки, які були в смолі.
На основі каучуку жуйку почали виготовляти в 1869 році. Таку ідею втілив винахідник Томас Адамс. Люди були задоволені такою жуйкою, це дало поштовх до початку серійного виробництва.
А у 1871 році Адамс винайшов машину для її автоматичного виробництва.
Жувальна гумка може бути корисною / Фото pexels
Користь та шкода від жуйки
Чи шкідливо з'їсти жуйку
Попри стереотип, що жуйку не можна проковтувати, це не так критично! Насправді ж жуйка не перетравлюється, а виходить з організму природним шляхом через кілька днів.
Утім, експерти клініки Мейо зауважили, що велика кількість жуйки в шлунку може бути причиною запорів, а як наслідок до кишкової непрохідності.
Також жування жуйки допомагає краще сконцентруватися на завданнях, які передбачають використання пам'яті протягом довгого проміжку часу.
Прихована шкода жуйки
- Часте та тривале жування може бути причиною головного болю, адже створюється навантаження на скронево-нижньощелепний суглоб. Йдеться про так званий "біль напруги".
- Розлади харчової поведінки. Жуйка сама по собі смачна і тимчасово заглушає голод, а люди з нервовою анорексією чи булімією часто тим зловживають.
- У жуйці міститься замінник цукру сорбітол, який може стати причиною метеоризму.
- Шкода для екології: по-перше, жуйка містить пластик, який довго розкладається в природі, по-друге, вона прилипає до поверхонь, які потім потребують додаткового очищення.