Рослинна дієта може знизити ризики COVID-19 на 40%
Джерело:
The Harvard GazetteЧасте споживання фруктів і овочів пов'язане з меншим ризиком захворіти на коронавірус або отримати важкі ускладнення від недуги. Про це свідчить спостереження за мешканцями США і Великої Британії.
Так, вчені проаналізували дані майже про 593 тисячі людей. Усі вони розповідали про своє харчування у різних дослідженнях ще до початку COVID-19.
До теми Вітамін D чи вітамін С: що справді покращує імунітет
З березня по грудень 2020 року серед учасників виявили 32 тисячі хворих на COVID-19. Для того, аби зв'язати вплив дієти на ризики COVID-19, вчені розробили шкалу рослинного харчування. Шкала враховувала якість раціону, в якому особлива увага приділялася споживанню фруктів і овочів.
Висновки дослідження
- Ризики розвитку важкої форми COVID-19 у людей, які дотримувалися рослинної дієти й споживали найбільше фруктів та овочів виявилися на 41% нижчі, ніж у любителів м'яса та жирної їжі.
- Натомість загальні ризики інфікування у таких людей знизилися на 9%.
Наші дослідження показують, що крім вакцинації й носіння масок – особливо важливих заходів профілактики COVID-19, знизити ризики також можна, приділяючи увагу своєму раціону,
– заявив співавтор роботи Ендрю Чан.
Автори підкреслили, незбалансована дієта з низьким рослинним компонентом була пов'язана з підвищеними ризиками інфекції й ускладнень.
Науковці сподіваються, що отримані висновки стануть фундаментом для того, аби уряди рухались у бік забезпечення населення якіснішими продуктами, а для людей – поштовхом до перегляду продуктових кошиків.