10 найкращих продуктів для зниження холестерину

9 серпня 2024, 17:00
Читать новость на русском

Джерело:

Express

Холестерин – дуже відносна річ, він не завжди шкідливий, як звикли вважати. Невелика кількість холестерину допомагає будувати структуру клітинних мембран і виробляти гормони. Натомість високий рівень поганого холестерину – шкідливий для наших артерій.

Експерт із дієтичного харчування, лікар Сунні Патель у коментарі популярному британському онлайн-виданню назвав 10 найкращих, з погляду доказової медицини, продуктів для зниження високого рівня холестерину.

Дивіться також Час сніданку впливає на ризик діабету

Варто знати! Якщо кровоносні судини містять занадто багато холестерину, вони можуть "засмітитися", що збільшує ризик виникнення проблем зі здоров'ям – від серцевих захворювань і до інсульту.

Найкращі продукти для контролю рівня холестерину

  • Овес і цільні зерна: ячмінь, лобода, коричневий рис і цілозерновий хліб, містять клітковину та поживні речовини, які підтримують здоров'я серця.
  • Жирна риба: скумбрія, сардини та форель – чудове джерело омега-3 жирних кислот.
  • Горіхи: як і в жирній рибі, жири, приховані в горіхах, є корисними для серця.  
  • Бобові: квасоля чи сочевиця – ідеальні варіанти. Бобові можуть бути рівноцінній заміні тваринному білку з високим вмістом насичених жирів, які підвищують рівень поганого холестерину.
  • Фрукти і ягоди: яблука, апельсини, виноград, полуниця і чорниця, багаті на розчинну клітковину й антиоксиданти, які підтримують здоров’я серця.
  • Овочі багаті клітковиною та іншими поживними речовинами і є основним продуктом дієти, що знижує рівень холестерину.
  • Авокадо: цей фрукт може допомогти підвищити рівень хорошого холестерину, а також знизити рівень поганого.
  • Оливкова олія – багата на мононенасичені жири й антиоксиданти і є гарною альтернативою насиченим жирам під час приготування їжі або в заправках для салатів.
  • Соєві продукти: від тофу до соєвого молока, соєві продукти містять рослинні сполуки, ізофлавони, які можуть допомогти знизити рівень поганого холестерину.
  • Чорний шоколад із високим вмістом какао (70% і більше) містить антиоксиданти та флавоноїди, які можуть мати позитивний вплив на здоров’я серця.

Норми холестерину

Норми загального холестерину в крові:

  • 5 ммоль/л або менше для людей, що не знаходяться в групі ризику
  • 4 або менше для людей, що в групі ризику

"Поганого" холестерину (ліпопротеїнів низької щільності):

  • 3 ммоль/л або менше для людей, що не знаходяться в групі ризику
  • 1,8 ммоль/л або менше для людей, що в групі ризику
Ідеальний рівень "хорошого" холестерину (ліпопротеїнів високої щільності) – понад 1 ммоль / л