Неочікуваний фактор, який знизив ризик розвитку раку молочної залози
Джерело:
NCBIРак молочної залози найбільш часте злоякісне захворювання серед жінок у всьому світі. А відтак, дослідження факторів, які здатні знижувати ризики розвитку цієї онкопатології – дуже потрібні та важливі.
Вчені з Університету Буффало та Університету Пуерто-Ріко у ході одного з досліджень дійшли висновків, які здивували самих авторів. Редакція авторитетного медичного журналу Nutrition and Cancer вирішила допустити до публікації цю наукову роботу, оскільки результати були обґрунтованими і в дечому революційними.
Дивіться також Три найефективніші способи знизити ризик раку: поради провідного онколога
Ідея дослідження виникла з попередніх наукових даних, які свідчили, що споживання цибулі та часнику одночасно, може чинити захисну дію проти раку.
Деталі дослідження
Для дослідницької роботи обрати Пуерто-Ріко, оскільки рівень захворюваності на рак грудей в цьому регіоні значно нижчий порівняно з материковою частиною США.
Вивчивши раціон місцевого населення, вчені побачили, що жінки там споживають більше цибулі та часнику, ніж у Європі та США.
Довідка. В Пуерто-Рико дуже популярне софрито – приправа з цибулі та часнику. Її вживають з тушкованим м'ясом і завжди додають до страв на основі бобів і рису. Софрито – буквально є основою пуерториканської кухні.Зауважимо, що це перше популяційне дослідження, яке вивчає зв'язок між споживанням цибулі та часнику та раком молочної залози.
Революційне відкриття
Ми виявили, що споживання цибулі та часнику у приправі софрито таки пов'язане зі зниженням ризику раку молочної залози серед пуерториканських жінок,
– сказав Гаурі Десаї, один із авторів праці.
Фактично, у тих, хто вживав софрито більше одного разу на день, ризик був знижений на 67% порівняно з жінками, які ніколи його не їли.