Міцний імунітет: що можна приготувати з шипшини
Шипшину вважають просто цілющою рослиною. І не безпідставно, адже вміст вітаміну С у плодах більший, ніж у смородині в 10 разів і лимоні в 40 разів. А крім вітамінів у шипшині міститься залізо, калій, магній, органічні кислоти та інші речовини.
У вересні починає дозрівати шипшина і це гарна нагода приготувати щось з цих корисних плодів.
Читайте також: Чим корисна шипшина і як її заварювати
Сироп з шипшини
Візьміть 1 кг свіжих плодів, відокремте від насіння та ретельно промийте в холодній воді, потім очистіть від волосків.
Очищену шипшину подрібніть на м'ясорубці. Залийте 6 склянками води та кип’ятіть 10 хвилин, додайте 1 кг цукру і продовжуйте варити 15-20 хвилин. Процідіть через сито і розлийте в пляшки.
Повидло з шипшини
Підготуйте 1 кг свіжих плодів шипшини, 1 склянка води та 700 г цукру.
Зрілі плоди шипшини добре вимийте та очистіть від насіння. Змішайте з водою та варіть до розм'якшення. Протріть через сито та доведіть до кипіння отримане пюре. Додайте до нього цукор й варіть до готовності. Розфасуйте у скляні банки й пастеризуйте в гарячій воді 20 хв.
Читайте також: Осінній авітаміноз: симптоми та ефективні методи боротьби
Напій з шипшини з чорницею
Візьміть 3 ст. ложки подрібнених сушених плодів шипшини і 1 ст. ложку сушених ягід чорниці. Змішайте та залийте суміш 5 склянками окропу. Напій треба настояти 15-20 хвилин. Відвар процідіть. Вичавки знову залийте окропом.
З'єднайте обидва відвари. До смаку додайте 3 ст. ложки меду.