Все про майонез: користь, шкода, калорійність

19 грудня 2019, 10:42
Читать новость на русском

Майонез зазвичай входить в список заборонених продуктів, але чи дійсно такий страшний цей соус? Напередодні новорічних застіль, питання є особливо актуальним. Адже варто знати наскільки безпечно чи небезпечно додавати його до улюблених олів'є та оселедця під шубою.

Про властивості майонезу розповіла дієтологиня-ендокринолог Альбіна Комісарова.

Читайте також: Не найкращий подарунок: Супрун перерахувала шкоду від популярних презентів

Ми звикли вважати, що майонез є шкідливим та калорійним продуктом. Якщо звернути увагу на склад більшості магазинних майонезів, це цілком виправдане твердження. Втім, майонез не є суцільним злом.

Альбіна Комісарова – дієтологиня
Майонез калорійний – це правда. В середньому 680 ккал на 100 грамів продукту. Однак в оливковій олії 884 ккал, а в вершковому маслі 717 ккал. Але ж ніхто не боїться оливкової олії?

Майонез робиться з рослинної олії (ненасичених жирів), кількість трансжирів у ньому також мінімальна”.


Майонез виготовляють на основі рослинних олій/Фото: Pixabay

Тоді в чому справа

Майонез містить багато солі – це аж ніяк не корисно, а також багато калорій – тож якщо споживати майонез у великій кількості, шкоди від нього буде більше, аніж користі.

Але загалом майонез не є страшним і небезпечним продуктом. Головне – читати склад, аби не було ніяких стабілізаторів і зайвих добавок.

Саме добавки викликають найбільше побоювань. І якщо людина вживає майонез регулярно, як доповнення до багатьох страв, ці речовини надходять в організм кожен день, накопичуючись і створюючи навантаження на печінку.


Олів'є може бути корисним і з додаванням майонезу, головне – читайте склад соусу/Фото:Unsplash

Небезпечні добавки та стабілізатори

У майонез можуть додавати стабілізатори E415, E440, загусники E1414 й E1422, які призводять до захворювань кишківника і шлунка, крім того сприяють руйнуванню зубної емалі, E301, E302, підсолоджувачі Е951 – 959.

Аспартам або Е951 вважається однією з найбільш шкідливих добавок, у багатьох країнах він заборонений для застосування.


Аби перевищити норму холестерину, слід з'їсти не менше 80 яєць/Фото:Unsplash

Який майонез можна їсти

Якщо ви вирішили купувати майонез, уважно читайте склад та уникайте перерахованих добавок.

Хорошим рішенням буде майонез власного виробництва. Так ви будете впевненні в якості, терміну придатності та складі.

Читайте також: Швидко та натурально: рецепт домашнього майонезу

Адже сам по собі майонез є хорошим поживним продуктом. Звісно, навіть домашній майонез слід вживати в міру.

Майонез містить яєчний білок – альбумін, а це найнеобхідніший для нашого організму білок.

Хороший майонез збагачує наш організм ненасиченими жирами та корисним холестерином.

До складу майонезу обов'язково входить соняшникова, оливкова або інша рослинна олія, що містить джерела енергії та легко засвоюється організмом.

"Хороший холестерин" і ненасичені жири здатні стабілізувати процеси обміну речовин в нашому організмі. Крім того, рослинна олія попереджає появу серцево-судинних захворювань, нейтралізує тромбоутворення в судинах і покращує засвоєння вітаміну А, уповільнює процеси старіння.


Найкраще заправляти салати домашнім майонезом/Фото:Unsplash

Чи можна їсти майонез кожен день

Через велику кількість солі й калорій не слід їсти майонез часто. Річ не у шкідливості самого продукту, а в кількості.

Не купуйте майонез додому на кожен день. Готуйте домашній майонез, найкраще – на основі оливкової олії – він містить цінні для організму лінолеву і ліноленову кислоти.

Варто зазначити, що жирність майонезу перевищує жирність сметани у два рази.

Звісно, від ложки салату з майонезом у новорічну ніч нічого не трапиться. Страви на столі не повинні бути абсолютно всі з майонезом.

Більше новин, що стосуються лікування, медицини, харчування, здорового способу життя та багато іншого – читайте у розділі Здоров'я.