Пік грибного сезону: як відрізнити отруйний гриб від їстівного

13 вересня 2020, 07:41
Читать новость на русском

Фахівці не радять збирати та вживати гриби тим, хто ніколи цього не робив. Адже причиною отруєння можуть стати отруйні гриби, які схожі на їстівні.

Як відрізнити їстівні гриби від двійників – читайте на 24 каналі.

Читайте також Найнебезпечніші рослини, які ростуть в Україні: інфографіка

Як відрізнити їстівні гриби від отруйних

Опеньки та помилкові опеньки


Помилкові опеньки відносять до категорії умовно-їстівних / Інфографіка 24 каналу

Деякі представники даного сімейства хоч і називаються помилковими, все ж відносяться до категорії умовно-їстівних.

Це означає, що при проведенні тривалої термічної обробки їх можна вживати в їжу. Деякі види помилкових опеньків, потрапляючи в організм, викликають лише легке отруєння, а інші можуть призвести навіть до тяжких наслідків.

Маслюки та помилкові маслюки


Отруйні маслюки трапляються рідко / Інфографіка 24 каналу

Помилкові маслюки бувають як просто неїстівні, та і отруйні. Останні зустрічаються рідко.

Вживання неїстівних маслюків спричинить розлад шлунково-кишкового тракту. А от вживання отруйних маслюків може призвести і до летального результату.

Лисички та помилкові лисички


Помилкові лисички можуть викликати галюцинації / Інфографіка 24 каналу

Отруєння помилковими лисичками провокує діарею, блювоту та слабкий галюциногенний ефект.

Читайте також Як уникнути отруєння грибами: прості поради, які врятують життя

Білий гриб та сатанівський гриб


Сатанинський гриб дуже небезпечний для споживання / Інфографіка 24 каналу

У спеціалізованій літературі сатанинські гриби відносять до умовно-їстівних. Позаяк, їсти їх без тривалого вимочування і варіння протягом менш як 10 годин не можна.

Лісова печериця та бліда поганка


Бліду поганку легко відрізнити від їстівних грибів/ Інфографіка 24 каналу

Значна частина отруєнь блідою поганкою завершуються смертю протягом 58 днів після отруєння.

Правила для грибників

  • Якщо ви сумніваєтеся в тому, що це за гриб, не беріть його.
  • У жодному разі не збирайте гриби вздовж дороги. Вони можуть містити солі важких металів та інші небезпечні речовини.
  • Не збирайте врожай в целофанові пакети – так гриби швидко зав’януть.
  • Перш ніж покласти гриб в кошик, уважно огляньте його з усіх боків, ніжка має бути цілою.
  • Вдома переберіть гриби, ще раз уважно перегляньте кожен, почистьте та відваріть.

Кому категорично заборонено їсти гриби

Якщо ви впевнені у їх якості та безпеці, все одно не варто їх вживати таким категоріям людей:

  • жінкам у період вагітності та грудного вигодовування;
  • дітям до 12 років;
  • людям літнього віку.

Основні симптоми отруєння

  • нудота;
  • блювота;
  • головний біль;
  • біль в животі та галюцинації.

Перші ознаки можуть з'явитися через 30 хвлини після споживання їжі.

Що робити при перших ознаках отруєння

  • зателефонуйте до "швидкої";
  • шлунок промийте простою водою;
  • прийміть сорбенти;
  • вживайте багато рідини: вода, підсолена вода, прохолодний чай – це допоможе вивести токсини.

Не можна вживати алкогольні напої, молочні та кисломолочні продукти, будь-яку їжу взагалі. Адже це може прискорити всмоктування токсинів у організм.