Популярна серед жінок харчова добавка підвищує ризики COVID-19

2 вересня 2022, 07:57
Читать новость на русском

Джерело:

Nature

Люди, які приймали фолієву кислоту, мали в 1,5 раза більше шансів захворіти на COVID-19 та в 2,6 раза вищий ризик смерті у порівнянні з контрольною групою.

Для чого потрібна фолієва кислота

Фолієва кислота допомагає організму виробляти здорові еритроцити. Це штучна версія вітаміну B9, і потрібна вона не лише майбутнім мамам.

Також на тему: Скільки триває інкубаційний період коронавірусу: нові дані

Фолієва кислота лікує фолієводефіцитну анемію. Вона виникає, коли людина отримує недостатньо фолієвої кислоти з продуктів. Ще причиною може стати вагітність, захворювання нижніх відділів травного тракту (наприклад целіакія), прийом деяких ліків або проблеми з алкоголем.

Фолієва кислота також призначається, щоб допомогти компенсувати деякі побічні ефекти для пацієнтів, які приймають метотрексат. Його використовують для лікування деяких видів раку та деяких аутоімунних захворювань. Препарат є "антифолатом", тобто він не дає засвоюватись фолієвій кислоті, яка потрібна раковим клітинам.

Фолієва кислота підвищує ризики коронавірусу 

Щоб з’ясувати, чи пов’язана фолієва кислота з підвищеним ризиком захворювання на COVID-19, а метотрексат – зі зниженим ризиком, дослідники вивчили дані про призначення фолієвої кислоти та метотрексату з 2019 по 2021 рік у 380 380 учасників UK Biobank.

Вони виявили 26 033 особи з COVID-19, з яких 820 померли від COVID-19. У людей, які отримували метотрексат, COVID-19 діагностували з такою ж частотою, як і в загальній досліджуваній популяції.

Наші результати можуть мати наслідки для пацієнтів, які додатково приймають фолієву кислоту для запобігання ускладнень інших фармакологічних методів лікування. Хоча прийом фолієвої кислоти в цих випадках чітко показаний, лікарі мають бути обережними щодо надмірного споживання фолієвої кислоти,
– сказав співавтор дослідження Анджело Л. Гаффо.

Однак у людей, яким призначали фолієву кислоту, частіше діагностували інфекції COVID-19 (5,99%) і вони мали набагато вищий рівень смертності від COVID-19 (15,97%), ніж у контрольній групі.