Дієтолог розповіла, як шпинат продовжує молодість
Зараз в Україні сезон шпинату, який є потужним джерелом білка, вітамінів та інших мікроелементів. Крім того, шпинат може омолодити наш організм.
Про це розповіла відомий лікар-дієтолог Оксана Скиталінська на своїй сторінці у Facebook.
За її словами, найчастіше вік впливає на легені і судини: легенева тканина поступово замішується з сполучною, а судини стають менш проникними для кисню і необхідних речовин.
Читайте також: Медики назвали моторошну небезпеку від суші
Відповідно це спричинює хронічне кисневе голодування (гіпоксію) в органах, в яких іде інтенсивний обмін речовин – мозок,серце, печінка та нирки.
Як запевняє Скиталінська, шпинат здатний впоратися з гіпоксію.
Салат із шпинату
Чим корисний шпинат?
• Активує важливий білок HIf-1, який, у свою чергу, активує гени, що не дають клітинам загинути від хронічного кисневого голодування.
• Допомагає відновити у клітині достатню кількість мітохондрій (структури в клітині, які виробляють енергію).
• Дає клітинам певну кількість нітратів, із яких утворюється оксид азоту, що бореться з гіпоксією, підвищуючи проникність судин.
• Має протизапальний ефект, захищає ДНК, клітини мозку, серця, судин і інших тканин від мутацій та старіння.
• Містить коензим Q10, який стимулює вироблення енергії.
• Шпинат багатий на каротиноїди і бетаїн, вітаміни С, Е, які оздоровлюють шкіру, а також корисні для зору;
• Підвищує стійкість до фізичних навантажень;
• Має антиканцерогенну дію.
Як вживати шпинат?
Експерт рекомендує вживати шпинат свіжим, наприклад, у салати, смузі, макарони, омлети тощо.
Також його можна трішки приварити. Наприклад, у супах додавати в кінці варіння, коли виключили вогонь.
Вживайте шпинат свіжим
Однак, людям, у яких виразка, камені в нирках та подагра, слід обмежити вживання шпинату. За словами Скиталінської, у таких випадках допустимо додати у раціон 1-3 листочки шпинату.