Чому виникає аутизм: назвали одну з причин
Вчені виявили зв'язок між продуктами, які вживає вагітна жінка, і впливом цієї їжі на розвиток мозку плоду.
Дослідники з університету центральної Флориди наблизились до розуміння того, як оброблена їжа, яку споживає вагітна, може сприяти розвитку аутизму, пише Neuroscience News.
Читайте також: Не всі люди з аутизмом – генії: Супрун спростувала міфи про цей розлад
Фахівці визначили зміни, викликані в нейронних стовбурових клітинах під впливом кислоти. Вона зазвичай присутня в перероблених продуктах. На вироблення нейронів в мозку зародка негативно впливає і пропіонова кислота РРА.
Цей компонент використовують для продовження терміну придатності упакованих продуктів і стримування розвитку цвілі в хлібі та сирах. Високий рівень РРА виявили у зразках калу дітей з аутизмом, при цьому є відмінності мікробіома їх кишківника.
Оброблені продукти можуть викликати аутизм
Це продукти, які пройшли крізь механічні або хімічні процеси обробки. Зазвичай, це їжа у пакуванні, яка має більше ніж один інгредієнт у своєму складі. Це ковбаси та напівфабрикати.
Вчені встановили, що пропіонова кислота вражає нервові стовбурні клітини. Спочатку порушується баланс в мозку, зменшується число нейронів, що впливають на виробництво гліальних структур – вони чинять позитивний вплив на розвиток і захист функції нейронів.
Дослідники зробили висновок, що відбувається пошкодження шляхів, які використовуються для зв'язку мозку з іншими сегментами тіла. Мала кількість клітин пригнічує здатність до активізації його роботи, в результаті це викликає аутизм.
Більше новин, що стосуються лікування, медицини, харчування, здорового способу життя та багато іншого – читайте у розділі Здоров'я.