8 продуктів, які зміцнять ваш імунітет

13 жовтня 2017, 15:05
Читать новость на русском

У період застуд інколи достатньо з’їсти одне яблуко в день для того, щоб підтримати імунітет.

Експерти виокремили корисні для здоров'я продукти, які здатні підвищити імунітет і знизити ризик розвитку застуд в холодні осінні дні, пише Men's Health.

Читайте також: Не єдине молоко: 7 продуктів, які багаті кальцієм

Йогурт

Йогурт містить пробіотики або «живі культури», які не дають хвороботворним мікробам потрапити у кишечник і шлунково-кишковий тракт.

Як показало дослідження вчених з Віденського університету в Австрії, щоденне вживання 200 грамів йогурту так само ефективно для підвищення імунітету, як і пробіотики у капсулах.

Зокрема, ефективними для імунітету є лактобактерії реутері, особливий пробіотик, який стимулює білі кров'яні клітини.

Овес та ячмінь

За словами норвезьких вчених, овес і ячмінь містять бета-глюкан – це волокна з антимікробними та антиоксидантними властивостями.

Під час дослідження на тваринах науковці встановили, що це з'єднання знижувало ризик розвитку грипу, герпесу і навіть сибірської виразки. Крім того, ці зернові покращують загоєння ран і підсилити дію антибіотиків.

Часник

Часник добре відомий українцям своїм природнім імуностимулятором.

Дослідники кажуть, що у людей, які вживають, як мінімум, шість зубчиків часнику в тиждень, ризик розвитку раку шлунка і раку прямої і товстої кишок на 30 відсотків менше, ніж у тих, хто не вживає цей корисний продукт.

Морепродукти

Лосось, макрель і оселедець є чудовим джерелом жирних кислот омега-3, які допомагають побороти запальні процеси і захищають легені від застуди та інфекцій дихальних шляхів.

А омари, устриці, лобстери, краби і двостулкові молюски містять селен, який бере участь у виробленні цитокіну – білка, який виводить віруси грипу з організму.

Читайте також: Морська риба допоможе одужати від грипу, – лікар

Курячий бульйон

Вчені з університету Небраски встановили, що курячий бульйон перешкоджає пересуванню запальних білих клітин, які накопичуються в бронхах і викликають симптоми застуди. А ще такий суп містить амінокислоту цистеїн, яка за своїм хімічним складом схожа на ліки від бронхіту.

Чай

Під час одного з експериментів було встановлено, що люди, які випивали по 5 чашок чорного чаю в день протягом двох тижнів мали у 10 разів більше інтерферону в крові, ніж ті, хто пив гарячий напій з плацебо.

Амінокислота L-теанін міститься у великій кількості, як в чорному, так і в зеленому чаї.

Яловичина

Сьогодні однією з поширених проблем є дефіцит цинку, зокрема, це стосується вегетаріанців і тих, хто зменшив споживання м'яса.

Спеціалісти називають цю тенденцію несприятливою, адже дефіцит цинку провокує розвиток інфекцій.

Цинк відіграє важливу роль у формуванні білих кров'яних клітин, які розпізнають і знищують чужорідні бактерії і віруси.

Гриби

Британські фахівці рекомендують вживати в їжу різноманітні гриби, включаючи печериці, шиїтаке, рейши і гливи по 20 грам кілька разів в день.