Знайшли спосіб знизити ризик раку печінки

2 січня 2020, 21:46
Читать новость на русском

Вчені з лікарні Осака-Роса в Японії виявили, що добавки з цинком можуть допомогти знизити ризик раку та інших захворювань печінки.

У контрольованому клінічному дослідженні вчені зібрали 267 пацієнтів, які страждали від різних видів захворювань печінки, включаючи гепатит В і С, цироз печінки внаслідок вживання алкоголю та неалкогольний стеатогепатит, пише Health.News.

Також на тему: Що руйнує вашу печінку – вісім невинних звичок

Одна група, що складається зі 196 пацієнтів, отримувала добавки з цинком два рази на день. Інша група, в якій було 71 пацієнт, – не отримувала. Обидві групи отримали інші стандартні методи лікування, включаючи додавання амінокислот.

Результати дослідження

Через три роки результати підтвердили те, що підозрювали дослідники: у групи, яка приймала цинк, була поліпшена робота печінки й відбулося зниження маркерів запалення, а також фіксувався нижчий ризик розвитку раку печінки. Тим часом, стан здоров'я пацієнтів, які не отримували цинк, погіршувався протягом усього дослідження.


Цинк покращує роботу печінки \ rivnepost.rv.ua

Крім того, вчені змогли визначити молекулярні механізми, що лежать в основі ефективності цинку. Відповідно до їхніх висновків, коли в організмі не вистачає цинку, він викликає активацію специфічних клітин, які називаються зірчастими клітинами печінки. Це призводить окислення ліпідів – процесу, коли активні форми кисню атакують поліненасичені жири. Це дає старт ланцюговій реакції, яка призводить до накопичення жиру в печінці.

Висновки вчених

Відповідно до їхніх висновків, це жирове накопичення може сприяти розвитку багатьох захворювань печінки. В цілому, дослідження показало, що споживання більшої кількості цинку або дотримання встановленого рівня споживання, може поліпшити загальний стан здоров'я печінки.

Більше новин, що стосуються лікування, медицини, харчування, здорового способу життя та багато іншого – читайте у розділі Здоров'я.