Як знизити ризик смерті від раку молочної залози

16 травня 2019, 21:57
Читать новость на русском

Вчені з Інституту раку Дана-Фабер в Бостоні провели дослідження та встановили, що додаткова порція фруктів і овочів в день та зменшене вживання м’яса може знизити смертність від раку молочної залози.

Результати дослідження, яке тривало 20 років, представлені на щорічних зборах Американського товариства клінічної онкології, пише The Washington Post.

Читайте також: Що може вберегти від раку легень та товстої кишки

В експерименті взяли участь 49 тисяч жінок.

Вчені зазначають, що смертність в результаті раку молочної залози серед жінок старше 50 років можна знизити на 21%.

В середньому ті, хто дотримувався встановленої дієти, скоротили жир з 32% своєї добової калорійності до 25%. Також у раціон вони додали щоденну порцію фруктів, овочів і цільного зерна. Цих принципів харчування вони дотримувалися протягом восьми років.

За весь період дослідження виявили понад 3 тисяч випадків раку молочної залози. І ті жінки, які вживали додаткову порцію овочів та зменшили кількість м’яса, мали на 21% менше шансів померти від раку.

Рак молочної залози – фактори ризику
  • у вашій родині у когось був рак грудної залози (ризик збільшується у 2-3 рази);
  • у вас рано почалось статеве дозрівання (менархе);
  • у вас пізно розпочалась менопауза;
  • ви пізно народили першу дитину і/або не годували її грудьми (грудне вигодовування має захисний ефект);
  • ви користуєтесь протизаплідними пігулками (вживаєте пероральні контрацептиви);
  • ви проходили курс замісної гормональної терапії (ЗГТ);
  • зловживаєте алкоголем;
  • маєте надмірну вагу/страждаєте ожирінням;
  • фізично неактивні.

Також дослідники радять жінкам намагатися підтримувати здорову вагу, займатися спортом не менше 30 хвилин в день і скоротити вживання алкоголю.

Більше новин, що стосуються лікування, медицини, харчування, здорового способу життя та багато іншого – читайте у розділі Здоров'я.