Як Великий піст впливає на здоров’я

27 лютого 2020, 22:49
Читать новость на русском

У 2020 році Великий піст розпочався 2 березня і закінчиться 18 квітня. У людей, які вирішують його дотримуватися, змінюється раціон. Але важливо, щоб відмова від певних продуктів, не нашкодила організму.

Лікар-дієтолог Мирослава Березова для Здоров'я 24 розповіла, як піст впливає на організм, кому можна постити, а кому – ні.

Читайте також: Початок Великого посту 2019: історія та правила дотримання

За її словами, все залежить від організації харчування, зробивши це правильно, піст добре вплине не лише на фізичне здоров'я, але і на емоційний стан.

Лікар зазначає, що попри всі традиційні вимоги до посту, кількість вуглеводів у раціоні буде збільшуватися, а вміст білків, жирів, насичених і трансжирних кислот зменшується. Також підвищується вміст харчових волокон.

Лікар Мирослава Березова
“Якщо через відмову від м’ясних продуктів мікрофлора кишківника в основному тільки виграє, то різке обмеження молочних та кисломолочних продуктів може негативно вплинути на її склад.”

Завдяки мікрофлорі кишківника в організмі добре функціонує травлення, всмоктуються поживні речовини. Вона також підвищує чутливість до інсуліну, а також відповідає за захист нервової системи та здоров'я мозку.


Як Великий піст впливає на здоров’я

Щоб нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту, необхідно включити в раціон вівсяну кашу і квашену капусту. Ці продукти допоможуть більш м'яко пережити відмову від молочних продуктів.

Тривала відсутність в раціоні кисломолочних продуктів може призвести до дефіциту кальцію в організмі, який важливий для здоров'я нервової системи, серця і судин, кісток і зубів. Щоб нормалізувати рівень кальцію в організмі, варто включити в щоденне меню насіння кунжуту і соняшнику, горіхи (особливо мигдаль), капусту та шпинат.

Більше новин, що стосуються лікування, медицини, харчування, здорового способу життя та багато іншого – читайте у розділі Здоров'я.