Дієтолог Тетяна Годард в блозі для НВ наголошує, що на листопад, за статистикою, припадає найбільший набір ваги у жителів Європи і Америки. Але й на дієту в цьому місяці не варто сідати, якщо не хочете ходити постійно з застудою. Тож вона радить переглянути свій раціон та додати до нього максимально багато корисних та сезонних продуктів.

Читайте також: Як зміцнити імунітет восени: 4 дієвих способи, які вам сподобаються

Клітковина

У листопаді особливу увагу варто приділити складним вуглеводам і корисним жирам. Вуглеводи – головне джерело енергії, і їх дефіцит призводить до порушення обміну речовин. "Складні" вуглеводи засвоюються повільніше і не підвищують рівень цукру в крові.

Додайте в свій раціон наступні продукти: цільні злаки (вівсянка, гречка, кіноа, чорний рис), а також свіжі овочі, фрукти і зелень. Всі ці продукти також містять клітковину, яка надзвичайно корисна для м'якого чищення кишечника і підтримки дружньої нам мікрофлори.

Більшість продуктів, багатих на клітковину, містять триптофан – амінокислоту, необхідну для вироблення "гормону щастя" серотоніну. Найбагатшими на триптофан рослинними продуктами є: салатне листя, зелень, різні види капусти, гарбуз, цитрусові, гречка, вівсянка.

Сезонні продукти

Основу вашого раціону повинні складати сезонні овочі та фрукти, які виросли в Україні. По-перше, це досить дешево, а по-друге, ці продукти матимуть максимальну кількість корисних речовин.

Читайте також: Чому варто додати в раціон гарбузове насіння: переконливі причини

В листопаді обов'язково ласуйте гарбузом, морквою, дайконом (солодка редька). Найбільше сезонних овочів і фруктів – на місцевих ринках. Не полінуйтесь сходити туди за запасами найсвіжіших продуктів.

Корисні жири

Правильні жири, які входять до складу авокадо, рослинних олій, горіхів і жирної риби не тільки дозволяють зігрітися в холодну погоду, але й схуднути.

До того ж, правильні жири при малій кількості забезпечують насичення, що рятує від переїдання. Наприклад, з'ївши овочевий салат з йогуртом, ви швидко зголоднієте, а якщо замість йогурту заправите блюдо оливковою олією або будь-якою іншою рослинною олією, запасу енергії вистачить надовго.

Природні антибіотики

У листопаді ще є обліпиха – чудова ягода, в якій містяться практично всі існуючі в природі вітаміни, мікро і макроелементи. Це природний антибіотик, що має протизапальні і антибактерицидні властивості.

Найвідоміші природні антибіотики – цибуля і часник. Вони не тільки швидко вбивають віруси, а й знижують рівень холестерину в крові, нормалізують цукор в організмі.

Мають протизапальний ефект, допомагають підвищити імунітет також прянощі: куркума, кориця, орегано, зелень петрушки і кропу, корінь селери. До того ж вони прекрасно тонізують, підвищують рівень енергії і надають стравам особливого смаку.