Україна вирощує власні овочі й фрукти, які можна купити в кожному місті та містечку, розповіла виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.
Читайте також: Результати виборів президента України: Супрун розповіла, що допоможе краще за алкоголь
Більшість вважає, що знайти їх стає проблемою взимку та навесні. Але варто більш пильно придивитися і ми помітимо:
Овочі
Моркву: до 15 грн/кг, джерело каротиноїдів (про-вітаміну А, потрібного для зору, імунітету, краси шкіри і невпинної боротьби з вільними радикалами). Її можна їсти сиру, запікати, тушкувати, додавати до каш, супів, солодкої та несолодкої випічки.
Буряк: до 15 грн/кг, джерело бетаїну – сполуки, потрібна для правильного обміну жирів. "Любить" горіхи, чорнослив і яблука, його можна пекти, готувати на пару і чавити із нього сік.
Кольрабі: соковите джерело клітковини і вітаміну С. Коштує до 30 грн/кг. Чудово поєднується із морквою, яблуками та сметаною.
Кольрабі – доступний та корисний овоч
Коренеплоди селера і пастернак тішать вмістом клітковини інуліну, смаком і ціною (25 і 45 грн/кг відповідно в Києві в центрі міста). Улюблений проповідниками здорового способу життя батат (солодка картопля) дорогий (від 100 грн/кг) не здоровіший за запечені з олією моркву, картоплю, пастернак і селеру, тож не переймайтеся.
Цибуля, в тому числі порей і зелена (від 10 грн/кг відповідно). Це джерело олігосахаридів, за які дуже подякує кишкова мікрофлора. Печінка теж подякує – адже в цибулі багато сірковмісних сполук, а сірка потрібна нам для синтезу глутатіону (борця із вільними радикалами і отрутами). Все зійшлося. Добра звістка – цибуля буде така само поживна, якщо її їсти печену чи тушковану, а не свіжу. Цибуля дружить із супами, несолодкими запіканками, іншими овочами та кашами. Не купуйте пребіотики в капсулах (1-15 грн/капсула) - приготуйте запечені зі спеціями, часником та олією селеру та порей.
Міфи про вартість здорове харчування
Гарбуз – цінний весь. При ціні 15-20 грн/кг ми отримуємо каротиноїди, насіння та соковиту серединку, з якої можна робити супи, каші, оладки, запіканки та печиво.
Капуста – це скарб, як і решта її хрестоцвітних родичів, ціною в 10-20 грн/кг. Білокачанна капуста багата на кальцій, який добре засвоюється, а її сірковмісні сполуки сульфурафани активують печінкову систему знешкодження. Квашена капуста містить ще й молочну кислоту (пребіотик) та молочнокислі бактерії (пробіотик), тобто ще корисніша за сиру. Розрекламована нутриціологами броколі справді дещо поживніша за білокачанну капусту, але ця різниця не така принципова.
Читайте також: Чи насправді шкідливі підсилювачі смаку та запаху: пояснює Супрун
М'ясо
Коли плануєте раціон – обирайте продукти в їхньому первісному вигляді. Не перероблені, як ковбаса чи сосиски. Це подвійний виграш – що менш перероблений продукт, то менша додана вартість (ви менше платите) і більша поживна цінність (ви менше хворієте).
Свіже м'ясо корисніше та дешевше за ковбасу
100 грамів навіть добірної яловичини, в якій багато заліза, цинку та незамінних амінокислот, карнітину і таурину, коштує менше ніж 100 грамів поганеньких сосисок.
Риба
Це головне джерело всіх омега-3 поліненасичених жирних кислот. Саме споживання риби, а не добавок, знижує ризик деменції, серцево-судинних хвороб та хронічного запалення. Достатньо їсти рибу двічі на тиждень. Одна велика порція риби обійдеться вам 30-50 гривень – це співмірно із пачкою цигарок і кавою, от тільки цигарки здоров’я не додадуть.
Обирайте скумбрію, хека й оселедця, а не лосося. Не бійтеся свинцю та миш’яку – в цих видах риби їх не так багато, як в лососі, тунці, рибі-мечі. Білий рис становить більшу загрозу – він накопичує неорганічний миш’як.
Більше новин, що стосуються лікування, медицини, харчування, здорового способу життя та багато іншого – читайте у розділі Здоров'я.