Як варити картоплю в мундирі

Цей спосіб приготування вважається найкориснішим. У шкірці картоплі містяться вітаміни A, B1, B3, B6, білки, клітковина, калій, залізо та інші мікроелементи.

Читайте також: Що приготувати з картоплі: три прості рецепти від Гордона Рамзі

Щоб картопля проварилась рівномірно, постарайтеся підібрати бульби однакового розміру. Гарненько вимийте їх від бруду (краще зробити це жорсткою щіточкою) і проколіть зубочисткою в декількох місцях, щоб шкірка не лопалася. Зберегти шкірку цілою допоможуть також кілька крапель оцту і сіль, розчинена в каструлі з водою.


Як і скільки варити картоплю в мундирі

Залийте картоплю холодною водою так, щоб вона повністю її покривала. Потім посоліть: приблизно ½ столової ложки солі на 1 літр води. Але можна покласти і більше: картопля візьме стільки солі, скільки потрібно.

Скільки варити картоплю в мундирі

Накрийте каструлю кришкою і поставте її на сильний вогонь. Після закипання варіть картоплю на середньому вогні ще 20-25 хвилин. Якщо картопля стара, то, швидше за все, час доведеться збільшити до 30 хвилин. А молодій картоплі може вистачити і 15 хвилин.

Як варити очищену картоплю

Після чищення картоплі – процес приготування майже не відрізняється від приготування картоплі в мундирі.

Не тримайте очищену картоплю на повітрі. Якщо не збираєтеся готувати відразу, покладіть картоплю у воду, щоб вона не потемніла. Краще брати картоплю середньої величини, оскільки вона швидше зваряться. Великі бульби можна розрізати навпіл або на кілька частин.

Читайте також: Три міфи про картоплю, які варто забути

Скільки варити очищену картоплю

Покладіть сиру картоплю в каструлю, налийте туди холодної води і посоліть. Якщо класти овочі в киплячу воду, то серединка може не проваритися. Якщо вам потрібно, щоб картопля не розварилася, додайте 1 столову ложку оцту на 1 літр води.


Як і скільки варити очищену картоплю

Поставте каструлю на середній вогонь. Коли вода закипить, зменшіть його. Після закипання ціла очищена картопля вариться 20-25 хвилин, нарізана на шматочки – 15-20 хвилин.

Скільки варити картоплю в супі

Для супу картоплю зазвичай нарізають соломкою або кубиками і закладають в уже киплячий бульйон. Однак час приготування може варіюватися в залежності від розміру. Чим більше ви нарізали картоплю, тим довше вона буде варитися. Зазвичай, вона готується 7-10 хвилин.

Кілька порад для готування картоплі:

- щоб картопля зварилася швидше, киньте в каструлю шматочок вершкового масла. Розтоплене масло покриє воду тонкою плівкою і буде заважати випаровуванню. Температура в каструлі збільшиться і картопля звариться приблизно на 5 хвилин швидше;

- щоб картопля мала вишуканий аромат, додайте в каструлю кілька шматочків цибулі або пару розрізаних навпіл зубчиків часнику. Можна також покласти лавровий лист або спеції.