Страхи щодо цього продукту можуть бути цілком виправданими, проте не завжди. Насправді якісну ковбасу можна знайти, якщо знати, на що звертати увагу, розповідає 24 Канал.
Дивіться також Кофеїн впливає на роботу мозку під час сну: чому це важливо
Склад ковбаси: що має бути і чого краще уникати
Очевидно, що насамперед ковбаса має складатись із м'яса, тому на першому місці у переліку інгредієнтів мають бути свинина, яловичина або птиця. Крім цього, варто відзначити, що у ковбасах вищого ґатунку м’яса має бути 70 – 80%.
Чого краще уникати
Натомість існує ціла низка складників, які дійсно можуть свідчити про неякісність продукту, тому варто перевіряти склад та уникати такої ковбаси. Серед них: ММО (м’ясо механічного обвалювання), соєвий білок, крохмаль – це дешеві замінники більш якісних та дорогих інгредієнтів.
Водночас їхня наявність допускається у недорогих сортах, але у якісній ковбасі мають бути в мінімальній кількості або відсутні.
- Жири
Насправді жир у ковбасі – нормальне явище, проте всього повинно бути в міру. Зокрема,
- у варених — до 30%;
- у салямі — може бути більше.
Зверніть увагу! Великі шматки шпику свідчать про високий вміст жиру.
- Консерванти та "E-добавки"
Про ці добавки вже багато говорили та попереджали, проте є кілька нюансів, які стосуються, зокрема, й ковбаси. Наприклад, нітрит натрію (E250) – дозволений консервант, потрібен для безпеки.
Проте бажано, щоб інших "E" було якомога менше. Ідеальний склад: м’ясо, сало, спеції, сіль, нітрит натрію.
- Ґатунок і стандарти
Звісно, також є і стандарти, яким ковбаса повинна відповідати. До прикладу, ковбаса вищого сорту не має містити сої та субпродуктів.
Наприклад, "Лікарська" за ДСТУ – це м’ясо, молоко, яйця та спеції. Без зайвого. ДСТУ – орієнтир якості.
Зовнішній вигляд і текстура
Також існують і певні зовнішні ознаки якісної ковбаси. Наприклад, важливо звертати увагу на колір. Варена ковбаса мусить бути блідо-рожевою, однорідною.
Так звана неонова рожевість продукту може бути сигналом про барвники або надлишок нітритів. Салямі та копчені ковбаси повинні мати темно-червоний, бордовий колір, без плям.
Крім цього, сиров’ялені ковбаси можуть мати видимі шматочки м’яса і білого жиру. Важливо, що жир не має бути жовтим.
Консистенція та оболонка
За консистенцією ковбаса має бути пружною. Якщо вона надто м’яка, волога чи "мазка", це може свідчити, що у продукті забагато гелю, крохмалю або якщо ковбаса гумова – можливо, у ній багато сої.
Значення має також і оболонка ковбаси. Перевагою стане натуральна кишка. Вона їстівна, проте продукт має менший термін зберігання. Поліамідна оболонка не їстівна, але не впливає на якість фаршу.
Варто також наголосити, що пліснява всередині – неприпустима, крім випадків благородної плісняви (делікатеси).
Термін придатності та зберігання
Потрібно ще перед покупкою перевіряти дату виготовлення ковбаси і термін придатності.
Важливо пам’ятати! Після відкриття ковбаса зберігається набагато менше, ніж у вакуумі.
Існують певні особливі правила зберігання різних видів ковбас. Наприклад, варені ковбаси та сосиски можна тримати у холодильнику (+2…+6 градусів) 3–5 діб. Вони повинні бути загорнуті в плівку або пергамент.
Шинку та рулети також можна зберігати 3 – 5 діб, особливо якщо вони без консервантів. Копчені ковбаси – до 10 діб після відкриття, можна загортати в тканину.
Сирокопчені або сиров’ялені продукти у вакуумі можуть зберігатись до 2 – 3 місяців, після відкриття – до 15 діб, а без холодильника (у прохолодному місці) – до 1 – 2 тижнів.
Нарізку варто тримати у холодильнику максимум 3 дні після відкриття. Зберігати потрібно у фабричному лотку. Зріз ковбаси краще захищати від повітря: використовувати плівку або вакуумний контейнер.
Морозити – можна
Ковбасу можна заморожувати.
Водночас варто пам'ятати, що:
- Варені ковбаси після розморожування можуть бути водянистими.
- Копчені ковбаси переносять заморозку краще.
- У морозилці при -18 градусах ковбаса зберігається 1 – 2 місяці.
Процес розморожування має відбуватись поступово у холодильнику.
Додаткові поради та лайфхаки
Хочеться купувати якісні продукти за низькими цінами, проте тут варто бути обережними. Потрібно пам'ятати, що надто дешева ковбаса – майже гарантовано з наповнювачами.
Водночас відомий бренд зазвичай гарантує стабільну якість.
Якщо ж оболонка ковбаси надто темна – можливо, продукт з рідким димом. Краще обирати рівномірно підкопчену. Запах і смак мають бути натуральними, пряними, без кислоти чи "хімозності".
Фермерські ковбаси можна купувати, проте лише у перевірених продавців. Варто слідкувати за провареністю та пров’яленням ковбаси, адже це, в першу чергу, про безпеку.
Де купувати якісну ковбасу
Щоб не ризикувати – купуйте у перевірених магазинах. Наприклад, на VARUS.ua представлено великий вибір ковбас: варені, копчені, сиров’ялені, дієтичні.
Крім того, тут чітко вказано ґатунок, склад і умови зберігання. А для зручності замовити можна з доставкою. Так ви отримаєте продукт, який відповідає стандартам, і зможете смакувати ковбасою без зайвих сумнівів.